avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Posibilitate pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Posibilitate pensionare

Buna Ziua.Am o mare nelamurire,sper ca ma puteti lamuri.

Am varsta de 36 de ani.Intai de toate,mentionez ca am hipoacuzie(ambele urechi) precum si balbism.Acestea le am din cauza ca la varsta de 2 ani am facut meningita si din cauza tratamentului mi-au fost afectati nervii.Prima data am fost diagnosticat undeva in jurul varstei de 15 ani,trei ani mai tarziu(18 ani),am fost clasat militar(inapt)din aceasta cauza.Doresc sa stiu daca pot iesi la pensie de invaliditate,insa sunt niste lucruri carora nu le stiu raspunsul.

Am lucrat legal perioada 1997-1999 muncitor calificat in constructii,specializarea constructor finisor,de atunci pana in prezent ...cu totii stim ce se intampla pe piata muncii in Romania de multi ani.Intrebarile:
1 - as dori sa stiu,in vederea unei pensii de invaliditate,cati ani de vechime minim trebuie sa am.
2 - Ce ar trebui sa platesc retroactiv,care sunt procentele/procentul din salariul minim pe economie si daca se plateste la salariul de acum sau la salariul de atunci(de exemplu,pe anul 2000,cand salariul minim era de 70-100 ron(mai exact 700000-1000000 rol la acea vreme)
3 - In caz ca se va putea iesi la pensie,voi mai putea lucra legal,part time sau full time(ma astept ca lucrurile sa se schimbe in cativa ani)
4 - ce alte beneficii as mai avea.

Nu am fost genul de om si nu sunt genul de om pomanagiu,nu am luat niciodata somaj sau orice altceva,insa stim cu totii cum merge munca in constructii,iar pentru cineva ca mine este foarte greu sa-mi gasesc un loc de munca fiind refuzat deseori la interviuri din cauza hipoacuziei si balbismului,neramanandu-mi decat solutia sa muncesc "pe unde apuc".

Sper sa primesc raspunsuri concrete,v-as ramane recunoscator.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:55, 26 Decembrie 2014
TheSithLord a scris:


....
2 - Ce ar trebui sa platesc retroactiv,care sunt procentele/procentul din salariul minim pe economie si daca se plateste la salariul de acum sau la salariul de atunci(de exemplu,pe anul 2000,cand salariul minim era de 70-100 ron(mai exact 700000-1000000 rol la acea vreme)
3 - In caz ca se va putea iesi la pensie,voi mai putea lucra legal,part time sau full time(ma astept ca lucrurile sa se schimbe in cativa ani)
4 - ce alte beneficii as mai avea.

.....



2. Contributia de asigurari sociale nu se poate plati retroactiv.

3. Puteti cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, numai daca sunteti pensionar pentru limită de vârstă sau pensionar de invaliditate gradul III (in acest caz, puteti incheia un c.i.m. cu cel mult 4 ore/zi).

4. Beneficiile acordate pensionarilor sunt prevazute in actele normative cu caracter special.
TheSithLord a scris:
1 - as dori sa stiu,in vederea unei pensii de invaliditate,cati ani de vechime minim trebuie sa am.


1. Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, indiferent de stagiul de cotizare la pensie, daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.

2. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.

3. - Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.

4. - La varsta dvs., de 36 de ani, ar trebui sa aveti un stagiu de cotizare la pensie de 11 ani pentru a putea beneficia de stagiul potential.
- Deoarece nu aveti acest stagiu de cotizare vi se va calcula pensia fara stagiu potential, caz in care pensia dvs. va fi foarte mica dar ea se va completa de la bugetul statului pana la suma de 350 lei care reprezinta indemnizatia minima sociala.

5. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

Art. 73
Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca au realizat, in conditiile legii, stagiu de cotizare.

Art. 75
(1) La stabilirea pensiei de invaliditate se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 si stagiul de cotizare realizat pana la data acordarii pensiei de invaliditate.

(2) Stagiul potential rezultat conform alin. (1) nu poate fi mai mare decat stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordarii pensiei de invaliditate pana la implinirea varstei standard de pensionare, prevazuta in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6, la care poate solicita pensie pentru limita de varsta.

super,raspuns concret.


Am inteles ca exista posibilitatea unui contract cu casa de pensii prin care pot plati din urma.

Ma intereseaza in mod special sa stiu daca si cum este posibil sa platesc contributiile pentru a avea vechimea minima necesara,acea de 11 ani.

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 26 Decembrie 2014
ContSters118932, utilizator
1. Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.

2. - Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 26,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 804 lei veti plati 211 lei lunar (valabile pentru anul 2014).

3. Dupa aparitia Legii bugetului de asigurari sociale pentru anul 2015 se va modifica si venitul minim asigurat si deci si contributia lunara.
Am inteles.Multumesc pentru raspuns,eu vreau sa stiu pentru perioada 99-2014,daca se poate face ceva,daca pot plati cumva,ce anume se plateste.multumesc.

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate gr.2 GABI4512 GABI4512 Buna ziua, Sunt nascut in 14.02.1958 si am absolvit liceul in 1977, urmiand stagiul miltar termen redus de 9 luni si facultatea urmata la zi pina in anul ... (vezi toată discuția)
Pensia de gradul iii si gradul ii balerina balerina As dori sa stiu care este diferenta in bani intre o pensie de gradul 3 si cea de gradul 2. Stiu ca la pensia de gradul 3 ai drept de munca insa persoanei in ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pensia de invaliditate plesea_enache@yahoo.com plesea_enache@yahoo.com cu toate ca nu as vrea, am ajuns si in situatia asta, ma numesc plesea enache , am parkinson si sunt nevoit sa ma pensionez pe caz de boala , am 50 de ani si o ... (vezi toată discuția)