avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Posibilitate pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Posibilitate pensionare

Buna Ziua.Am o mare nelamurire,sper ca ma puteti lamuri.

Am varsta de 36 de ani.Intai de toate,mentionez ca am hipoacuzie(ambele urechi) precum si balbism.Acestea le am din cauza ca la varsta de 2 ani am facut meningita si din cauza tratamentului mi-au fost afectati nervii.Prima data am fost diagnosticat undeva in jurul varstei de 15 ani,trei ani mai tarziu(18 ani),am fost clasat militar(inapt)din aceasta cauza.Doresc sa stiu daca pot iesi la pensie de invaliditate,insa sunt niste lucruri carora nu le stiu raspunsul.

Am lucrat legal perioada 1997-1999 muncitor calificat in constructii,specializarea constructor finisor,de atunci pana in prezent ...cu totii stim ce se intampla pe piata muncii in Romania de multi ani.Intrebarile:
1 - as dori sa stiu,in vederea unei pensii de invaliditate,cati ani de vechime minim trebuie sa am.
2 - Ce ar trebui sa platesc retroactiv,care sunt procentele/procentul din salariul minim pe economie si daca se plateste la salariul de acum sau la salariul de atunci(de exemplu,pe anul 2000,cand salariul minim era de 70-100 ron(mai exact 700000-1000000 rol la acea vreme)
3 - In caz ca se va putea iesi la pensie,voi mai putea lucra legal,part time sau full time(ma astept ca lucrurile sa se schimbe in cativa ani)
4 - ce alte beneficii as mai avea.

Nu am fost genul de om si nu sunt genul de om pomanagiu,nu am luat niciodata somaj sau orice altceva,insa stim cu totii cum merge munca in constructii,iar pentru cineva ca mine este foarte greu sa-mi gasesc un loc de munca fiind refuzat deseori la interviuri din cauza hipoacuziei si balbismului,neramanandu-mi decat solutia sa muncesc "pe unde apuc".

Sper sa primesc raspunsuri concrete,v-as ramane recunoscator.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:55, 26 Decembrie 2014
1. Asa cum v-am spus in raspunsul precedent contributia se plateste si are efecte incepand cu data inregistrarii contractului la Casa de Pensii.

2. Nu exista posibilitatea platii retroactive a contributiei pentru pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate gr.2 GABI4512 GABI4512 Buna ziua, Sunt nascut in 14.02.1958 si am absolvit liceul in 1977, urmiand stagiul miltar termen redus de 9 luni si facultatea urmata la zi pina in anul ... (vezi toată discuția)
Pensia de gradul iii si gradul ii balerina balerina As dori sa stiu care este diferenta in bani intre o pensie de gradul 3 si cea de gradul 2. Stiu ca la pensia de gradul 3 ai drept de munca insa persoanei in ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pensia de invaliditate plesea_enache@yahoo.com plesea_enache@yahoo.com cu toate ca nu as vrea, am ajuns si in situatia asta, ma numesc plesea enache , am parkinson si sunt nevoit sa ma pensionez pe caz de boala , am 50 de ani si o ... (vezi toată discuția)