avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general factura si chitanta persoana fizica
Discuție deschisă în Contabilitate în general

factura si chitanta persoana fizica

O persoana juridica poate emite factura si chitanta catre o persoana fizica?Mentionez ca societatea efectueaza prestari servicii (lucrari constructii) pe baza unui contract si a unui deviz cel mult o data pe an! Pana acum am emis factura conform contract si am incasat numerar pe baza de chitanta. Am gresit?
Cel mai recent răspuns: madalin3d , utilizator 22:34, 29 Decembrie 2009
Eu zic ca nu .sper sa nu gresesc

OUG 29/1999
Art. 2. - Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1):
o) efectuarea lucrărilor de construcţii, reparaţii, amenajări şi întreţinere de locuinţe

previas a scris:

O persoana juridica poate emite factura si chitanta catre o persoana fizica?Mentionez ca societatea efectueaza prestari servicii (lucrari constructii) pe baza unui contract si a unui deviz cel mult o data pe an! Pana acum am emis factura conform contract si am incasat numerar pe baza de chitanta. Am gresit?

Pai ati procedat corect, ati emis factura si ati incasat banii pe baza de chitanta . Acum de ce intrebati daca puteti emite factura si incasa cu chitanta ?
Daca ati face comert cu amanuntul catre populatie ati avea obligatia conform OUG 28/1999 sa aveti casa de marcat fiscala si sa emiteti bon fiscal. Dar si in aceasta situatie , la solicitarea cumparatorului sunteti obligati sa emiteti factura odata cu bonul fiscal (care inlocuieste chitanta in aceasta situatie). Nu aveti voie sa emiteti si chitanta si bon fiscal in aceeasi gestiune. Dar factura si chiatnta sau factura si bon fiscal sunt conform legii.

Pentru @katica
OUG 29/1999 se refera la masuri ce se impun pentru evitarea disfunctionalitatii sistemelor informatice la 31 decembrie 1999 ora 24, la trecerea in anul 2000. A fost o mica sperietoare atunci ca era posibiol sa o ia razna calculatoarele. Si teama mare era de sistemele electonice, calculatoarele care puteau sa creeze probleme instalatiilor industriale, nucleare, sistemelor de dirijare a satelitilor, securitatea bazelor militare, etc
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
Adriantot, moderator
Scuze, OUG 28/1999 #-o
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
katica, utilizator
Ati procedat corect cu emiterea facturi si a chitantei catre pers fizica.
Katica se mai intamplasa se greseasca ordonantele...sunt atat de multe si se schimba sau apar in fiecare zi.
Pana la urma care e problema cu emiterea facturilor catre persoana fizica, fiindca nu inteleg?! Cum (sau de ce) sa nu poti emite factura daca ai toate datele (nume, adresa, cnp)? Pana la urma atunci cand cumperi ceva (de la Carrefour, Diverta, oriunde) ti se poate emite factura pe numele tau, desi vanzatorul e (ditamai) firma si tu esti persoana fizica. Atunci nu toti practicantii de comert cu amanuntul pot face asta? doar unii da si altii nu (pentru unii muma, pentru altii ciuma...)?

Mai exact, in cazul comertului prin magazine virtuale (comenzi online), primesti comenzi din toate colturile tarii, nu-i vezi niciodata pe acei oameni fiindca ei comanda pe site si tu trimiti comenzile prin posta. Nu e normal sa fie insotite de factura sa stie omul pe ce a dat banii si sa aiba si datele firmei la o adica (daca e cazul sa te contacteze ulterior sau daca are reclamatii)? Iar daca pachetele nu se ridica de la posta si se intorc la expeditor se face factura cu minus pentru a evidentia ca banii nu s-au incasat iar produsele s-au intors in stoc si pot fi vandute din nou.

De exemplu cand comand produse Avon mereu primesc factura in pachet, de la firma distribuitoare. Si e factura de la persoana juridica pentru persoana fizica. Si e normal sa fie asa, cred ca mi-as pune intrebari daca n-ar fi factura acolo.

De ce sa nu fie legal, ca deja sunt in ceata???

Alte discuții în legătură

Chitanta persoana fizica ContSters189283 ContSters189283 Buna ziua, as dori sa stiu, daca o persoana juridica, ce detine casa de marcat electronica are voie sa emita chitanta pe persoana fizica atunci cand aceasta ... (vezi toată discuția)
Obligativitate bon fiscal g_adry g_adry Este obligatoriu ca o firma ce comercializeaza si instaleaza sisteme de energie regenerabila (sisteme solare apa calda si electricitate) este obligata sa ofere ... (vezi toată discuția)
Bon fiscal sau chitanta lungus lungus o societate presteaza servicii web. in general colaboreaza cu persoane juridice, emite factura si incaseaza cu op sau chitanta. in cazul in care, ocazional, ... (vezi toată discuția)