avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... exploatarea omului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

exploatarea omului

salutare, lucrez la un motel intr un orasel in 3 schimburi 24 cu 48 liber,teoretic insa. Patronii au deschis un restaurant iar eu,pe post de receptioner, sunt acum obligat sa servesc si in restaurant, desi cand m am angajat si am semnat contractul nu era scris ,specificat,nu era nici vorba de acest lucru. Mai mult, sunt santajat ca sunt dat afara daca nu raman inca 10 ore in plus dupa cele 24,adica dupa ce mi am terminat tura, sa stau sa servesc la masa in restaurantul proaspat deschis. A fost promis ceva bani, o suta sau doua de lei la salar,insa eu nu sunt de acord cu acest compromis. Consider ca este exploatare, abuz insa si posibilitatea de a fi dat afara in mijlocul iernii nu-mi este pe plac. Intrebarea mea este: ESTE LEGAL? CE POT FACE?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:12, 27 Decembrie 2014
1. Codul Muncii
art.3
.....
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

art.4
(1) Munca forţată este interzisă.
(2) Termenul muncă forţată desemnează orice muncă sau serviciu impus unei persoane sub ameninţare ori pentru care persoana nu şi-a exprimat consimţământul în mod liber.
....

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulament de ordine interioara valivaru valivaru Poate angajatorul, sa oblige angajatii pe R.O.I. sa muncesca, sambata si dumineca adica {8 ore pe zi 5 zile pe saptamana liber 2 zile nu sambata si duminica} ... (vezi toată discuția)
Probleme la locul de munca mariusastra mariusastra Buna ziua am si eu o nelamurire in legautra cu legea privind sambetele lucrate sa va explic lucrez la un depozit de piese auto si in contractul de munca pe ... (vezi toată discuția)
Cine ma poate obliga sa lucrez in zi nelucratoare,fie si activitate cotata extrascolara marianapruteanu marianapruteanu Buna ziua.De ani buni,primaria localitatii din care face parte scoala in care activez,obliga(ce-i drept,pe cai ocolite)cadrele didactice din scoala sa ... (vezi toată discuția)