avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme la locul de munca

Buna ziua am si eu o nelamurire in legautra cu legea privind sambetele lucrate sa va explic lucrez la un depozit de piese auto si in contractul de munca pe care l am semnat este specificat programul de munca si zilele lucrate adica de luni pana vineri
iar seful de depozit ne ameninta ca daca nu venim la munca ne da afara
as dori sa stiu daca poate sa faca asa ceva daca in contractul de munca nu este trecuta si sambata stiu ca daca venim la munca sambata trebuie sa ne dea liberi urmatoarele doua zile adica duminca si luni ? as dori sa stiu ce prevede legea daca in contract nu este tecuta sambata sunt obligat sa vin la munca daca ma cheama tin sa precizez ca nu vreau sa vin sambata la munca si sa stau luni acasa cei de la munca ziceau ca ,chiar daca nu este trecuta sambata in contract suntem obligati sa venim la munca sambata si ne da luni liber eu pur si simplu nu vreau sa ma duc la munca sambata ma pot da afara pe tema asta va multumesc
Cel mai recent răspuns: mariusastra , utilizator 21:57, 26 Iunie 2015
Potrivit art.3 alin.3 C.mun., nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

Art. 4 C.mun.
(1) Munca forţată este interzisă.
(2) Termenul muncă forţată desemnează orice muncă sau serviciu impus unei persoane sub ameninţare ori pentru care persoana nu şi-a exprimat consimţământul în mod liber.
......

Libertatea muncii se exprimă sub forma unei opţiunii juridice între libertatea de a munci şi libertatea de a nu munci. La rândul ei, libertatea de a munci implică dreptul de liberă alegere a locului de muncă şi a profesiei, meseriei sau activităţii. De cealaltă parte, libertatea de a nu munci are în vedere interzicerea muncii forţate. (Raluca Dimitriu, Noul Cod al muncii. Privire asupra principiilor fundamentale, în Raporturi de muncă nr. 3/2003, Editura Tribuna Economică, Bucureşti, 2005, p. 50).

Faptul ca dvs refuzati sa veniti la munca in zilele de week-end nu poate constitui, d.p.d.v. legal, un motiv de concediere, insa poate avea ca si consecinte anumite presiuni asupra dvs astfel incat sa va dati demisia

Daca activitatea dvs. este pe terioriul Romaniei, da, este valabil ce s-a spus mai sus.

In alte tari (occidentale), treaba cu munca fortata sta cu totul altfel (nu e cazul sa detaliem daca nu munciti intr-o astfel de tara).
Va multumesc mult pentru raspuns ma ajuta foarte mult o zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La calcularea zilelor de preaviz intră și sărbătorile legale?bună ziua. aș vrea să îmi dau demisia luni și nu știu dacă ... LaurLucreția LaurLucreția Bună ziua. Aș vrea să îmi dau demisia luni și nu știu dacă la calcularea zilelor de preaviz intră și sărbătorile legale, adică 1 iunie și ... (vezi toată discuția)
Cine ma poate obliga sa lucrez in zi nelucratoare,fie si activitate cotata extrascolara marianapruteanu marianapruteanu Buna ziua.De ani buni,primaria localitatii din care face parte scoala in care activez,obliga(ce-i drept,pe cai ocolite)cadrele didactice din scoala sa ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Alina9191 Alina9191 Buna. Din cauza zilei de 1 mai care a fost libera, am ramas putin in urma cu productia si este mai mult de lucru. Ne-a chemat sa lucram doua sambete cam fortat ... (vezi toată discuția)