avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Buna. Din cauza zilei de 1 mai care a fost libera, am ramas putin in urma cu productia si este mai mult de lucru. Ne-a chemat sa lucram doua sambete cam fortat iar persoanele care nu pot merge sambata trebuie sa recupereze acele sambete in timpul saptamanii, sau sa mearga 4 ore sambata si restul sa le recupereze in timpul saptamanii. E posibil sa recuperezi orele suplimentare? Din cate stiu nu te poate obliga sa mergi sambata si sa recuperezi mi se pare absurd. Nimeni nu e multumit dar toti tac. Sefa din sectie cand a auzit ca nu vreau sa merg, a inceput cu intimidari pana m-a convins sa merg. Iar colegele se uitau la mine ca la o ciudata. Gen, cum doamne sa nu merg la suplimentare. Ca toti merg. Iar azi am.fost anuntati ca vin controale de la ITM, si noi trebuie sa declaram ca nu lucram sambetele ci doar in timpul saptamanii. Ce as putea face sa nu lucrez sambetele fara sa fie probleme? Iar daca declar ca lucrez sambata nu as vrea sa ne oblige pe toti sa stam in plus doua ore zilnic in fiecare zi. Nici salarul nu e cum ar trebui, iau mai putin cu vreo 40-50 lei. Am.minimul pe economie. Iar fluturasi de salar nu primim. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:14, 23 Mai 2017
1. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

2. Orele lucrate in weekend nu se considera ore suplimentare.

Munca suplimentara se refera la munca peste programul de 8 ore/zi de luni-vineri .Orele suplimentare sunt ceea ce depaseste 40 de ore pe saptamana, in cele 5 zile, si nu pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal.

Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Munca suplimentara si munca in zilele de week-end sunt recompensate diferit si se supun unor prevederi legale diferite.

3. Angajatorul nu are obligatia de a elibera fluturasi de salariu , dovada primirii drepturilor salariale o constituie semnătura pe statul de plată, iar în cazul plăţii prin virament bancar, orice alte documente care demonstrează efectuarea plăţii.

4. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru si plata ore suplimentare vatamatul vatamatul Un angajat lucreaza intro firma dupa urmatorul program: 5 zile cate 8 ore pe zi, sambata si duminica cate 12 ore, 5 zile cate 6 ore iar sambata si duminica ... (vezi toată discuția)
Inpunerea unui program de 12h zilnic este considerat abuz in serviciu? dovlecosu dovlecosu lucrez intr-o inteprindere de procesarea carni ,prin contractul de munca programul de lucru este de 8 ore ,de la angajare (circa 4 luni) programul zilnic a ... (vezi toată discuția)
Informatie munca suplimentara emilianmarius emilianmarius am o nelamurire in privinta munci!au dreptul patroni sa tina oamenii la lucru peste program? de exp programul de lucru este de 8 ore patrononul tine in fiecare ... (vezi toată discuția)