avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor - calcul indemnizatie concediu prenatal!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor - calcul indemnizatie concediu prenatal!!!

Va rog sa ma ajutati cu calculul indemnizatiei in urmatoarea situatie:
Incepand cu 19 mai 2009 angajata intra in concediu prenatal.
In mod normal trebuie sa calculez asa: total venit brut (ultimile 6 luni) : total zile lucratoare (ultimile 6 luni) x 85 % x 9(cate zile de prenatal are in luna mai).
Dar cum stabilesc eu baza de calcul in conditiile in care salariata a beneficiat de concediu medical de boala obisnuita incepand cu luna decembrie(initial) apoi, din ianuarie a avut medical (in continuare) pana la jumatatea lunii martie cand a intrat in concediu de risc maternal, pana pe 18.mai 2009.
Voi calcula total venit brut pe ultimile 6 luni, avand in calcul suma care a primit-o in fiecare luna conform concediului medical, sau voi lua in calcul salariul minim pe economie (600 ron)? Iar la nr. de zile voi lua in calcul nr. de zile lucratoare pt fiecare luna din cele 6 luni, sau voi lua in calcul zilele efectiv lucrate?
Cat priveste baza de calcul, inteleg ca nu poate depasi plafonul de 7200 ron. Asta inseamna ca dupa ce insumez veniturile brute , rezultatul nu trebuie sa fie mai mare de 7200 ron?
Compensarea aceea de 15 % se calculeaza ca diferenta intre salariul brut(cel din cartea de munca) si indemnizatia de maternitate, inainte sau dupa aplicarea cotei de cas? Aceasta compensare este un venit impozabil?
Va rog sa ma ajutati! Am doua salariate carora trebuie sa le platesc indemnizatia saptamana viitoare si nu vreau sa gresesc! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters95776 , utilizator 10:45, 13 Iulie 2009
Baza este: ultimile 6 luni adica noiembrie - aprilie 2009, salariul brut realizat din fiecare luna (indiferent -zile lucrate sau zile CM), se aduna si obtineti o baza. Aceasta baza o impartiti la nr de zile declarate lucratoare pentru cele 6 luni (noiembrie - aprilie), dupa aceea aplicati procentul de 85%. Aceasta suma nu este impozabila, pentru ca este concediu prenatal.
Atentie: concediu pt. risc maternal se calculeaza cu 75% este impozabil si concediu maternal 85% nu este impozabil.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
In completare la ce a spus sammy
gabriela_ne a scris:

Cat priveste baza de calcul, inteleg ca nu poate depasi plafonul de 7200 ron. Asta inseamna ca dupa ce insumez veniturile brute , rezultatul nu trebuie sa fie mai mare de 7200 ron?


Venitul brut al salariatei intr-o luna, daca depaseste 7200 lei il plafonati la 7200, nu suma veniturilor pe ultimele 6 luni.

later edit: Recititi cu atentie OUG 158/2005 actualizata. O gasiti pe net sigur.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2009
crimson, utilizator
Scuze, nu am fost atenta, crimson multumesc pentru ajutor.
Gabriela_ne: acea diferenta intre indemnizatia aferenta concediului medical de sarcina si lauzie se calculeaza ca si diferenta intre salariul de baza (din cartea demunca) care ar fi fost realizat daca persoana ar fi muncit si indemnizatia calculata pt CM (media ultimelor 6 luni -vedeti mai sus), inainte de aplicarea CAS.
Atentie la urmatoarele lucruri:
1. Aceasta diferenta nu este de 15 % . Ea poate fi mai mare sau mai mica , chiar 0, fiind calculata dupa formula de mai sus
2. sumele se acorda din fondul de salarii sub forma compensatiilor si se retin toate contributiile
3. Perioada de acordare este de min 6 saptamani
4. verificati erorile din decl de somaj (nu are stagiu de cotizare dar are contributii la somaj)
De cele mai multe ori indemnizatia neta de prenatal este ceva mai mare decat salariul net pe care l-ar primi, caz in care nu mai e cazul sa compensati ceva.
Diferenta de net apare avand in vedere ca la indemnizatie nu i se retin salariatului nici impozit nici contributie la sanatate si nici somaj, ceea ce duce la un net mai mare.

Alte discuții în legătură

Salariu in prenatal boianjicov boianjicov Buna ziua,lucrez la o firma ca secretara, din 21februarie am intrat in prenatal, banii ii primim in doua ture, 1200 lei am salariul brut, am primit avansul si ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal elenalaura_ro elenalaura_ro Buna ziua, imi cer scuze ca va deranjez. Sunt insarcinata in 28 de saptamani si medicul ginecolog mi-a recomandat sa intru de la 1 iunie in concediul ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal Silviamarinescu Silviamarinescu Buna ziua. In mai 2016 am am inceput activitatea la o alta companie. In septembrie am Intrat in concediu medical de 75% pana la data 1 nov cand am intrat ... (vezi toată discuția)