Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
CAPITOLUL I: Dispozitii generale, definitii
Articolul 1 Prezenta lege reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de administrare si de exploatare a cladirilor de locuinte aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv in cazul celor care au in structura lor si spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta .
CAPITOLUL II: Infiintarea si inregistrarea asociatiei de proprietari
Articolul 4 (1)Asociatia de proprietari are drept scop administrarea si gestionarea proprietatii comune care, pe langa drepturi, impune obligatii pentru toti proprietarii.
(2)Consecintele neluarii masurilor de organizare si functionare cu privire la administrarea si gestiunea proprietatii comune sunt in raspunderea juridica a tuturor proprietarilor sau a reprezentantilor acestora, dupa caz.
Articolul 16 (1)Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
(2)In cladirile afectate de seisme, proprietarii au obligatia de a lua de urgenta masuri pentru consolidare, cu sprijinul autoritatii publice locale sau centrale.
Articolul 18 In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
Daca nu sunteti asociatie de proprietari o puteti face, aceasta "buna intelegere" tine, dar nu la nesfarsit, iar partile comune, repararea fatadei si reabilitarea trebuie facute indiferent daca sunteti sau nu asociatie, nu va permite nimeni sa lasati un bloc in paragina, cu fatada in pericol de a se prabusi peste trecatori. In cazul in care tencuiala cade peste un trecator, nu o sa va intrebe nimeni daca asunteti sau nu asociatie, daca tencuiala este de la un vecin sau de la altu. Aceasta fatada este a tuturor, asa cum si acoperisul nu este doar a celui de la ultimul nivel!