avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii suprafețe comune bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii suprafețe comune bloc

Buna ziua,
Locuim intr-un bloc de 6 apartamente ; 2 dintre proprietari doresc sa facă lucrări pe suprafețele comune ( casa scării, fațada , etc).
Menționez ca NU exista asociație de proprietari, pana acum am funcționat prin mica ( si buna) înțelegere.
As dori sa stiu daca suntem obligați sa acceptam aceste reparatii ( in cazul in care 4 din cei 6 proprietari decid sa facă ); ce se intampla daca pur si simplu nu ne putem permite?? ( de ex, cheltuielile pentru refacerea fațadei si a izolării termice sunt f mari...)

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:07, 6 Ianuarie 2015
Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
CAPITOLUL I: Dispozitii generale, definitii
Articolul 1 Prezenta lege reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de administrare si de exploatare a cladirilor de locuinte aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv in cazul celor care au in structura lor si spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta .
CAPITOLUL II: Infiintarea si inregistrarea asociatiei de proprietari
Articolul 4 (1)Asociatia de proprietari are drept scop administrarea si gestionarea proprietatii comune care, pe langa drepturi, impune obligatii pentru toti proprietarii.
(2)Consecintele neluarii masurilor de organizare si functionare cu privire la administrarea si gestiunea proprietatii comune sunt in raspunderea juridica a tuturor proprietarilor sau a reprezentantilor acestora, dupa caz.
Articolul 16 (1)Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
(2)In cladirile afectate de seisme, proprietarii au obligatia de a lua de urgenta masuri pentru consolidare, cu sprijinul autoritatii publice locale sau centrale.
Articolul 18 In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.


Daca nu sunteti asociatie de proprietari o puteti face, aceasta "buna intelegere" tine, dar nu la nesfarsit, iar partile comune, repararea fatadei si reabilitarea trebuie facute indiferent daca sunteti sau nu asociatie, nu va permite nimeni sa lasati un bloc in paragina, cu fatada in pericol de a se prabusi peste trecatori. In cazul in care tencuiala cade peste un trecator, nu o sa va intrebe nimeni daca asunteti sau nu asociatie, daca tencuiala este de la un vecin sau de la altu. Aceasta fatada este a tuturor, asa cum si acoperisul nu este doar a celui de la ultimul nivel!
Daca se desprinde o bucata din fatada si raneste pe cineva, raspund toti proprietarii cladirii...
Buna seara,
pentru reparatia acoperisului unei scari de bloc, cum se impart obligatiile locatarilor , in functie de etaj, suprafata?
Cine sau cum se poate verifica ca oferta de lucrari este cea mai buna?
Este cazul unei pensionare, care locuieste la etjul 2 si i-a fost adus la cunostinta ca pana in aprilie trebuie sa plateasca 2500 pentru lucrarea de reparatie acoperis, in conditiile in care aceasta are 700 ron pensie si tot in acest an se face si reabilitarea termica a blocului unde va mai avea de platit din nou.
MULTUMIM!
Reparatiile parti comune se repartizeaza conform cotei parti detinute de fiecare proprietar, din totalul suprafetelor utile.
De verificat ofertele o fac cei din comitet, impreuna cu presedintele asociatiei.
Daca pensionara, sau altcineva din condominiu nu are bani de reabilitare sau de reparatii, nu este treaba nimanui, este treaba fiecaruia cum gestioneaza banii, cand ai un apartament, casa, sau altceva, nu intereseaza pe nimeni daca ai sau nu bani sa o intretii.
Nu plateste pana la termenul stabilit, se calculeaza penalizari.
Eu nu cred ca lucrurile trebuie privite atat de dur.
Daca stiau ca vor sa repare acoperisul si costurile sunt atat de mari, puteau sa stranga bani mai din timp, astfel incat sa poata plati toata lumea dupa posibilitati.
Aici nu e vorba ca a venit o bomba si le-a gaurit terasa si musai sa o repare de urgenta si nici ca femeia se scalda in bani si nu vrea sa plateasca.
E vorba de un venit mult prea mic pentru impunerea la plata a unei sume enorme intr-un timp asa de scurt. Deci decizia este subiectiva si de rea-credinta, daca nu exista intelegere pentru defalcarea pe mai multe luni a platii cotei ce-i revine.

Alte discuții în legătură

Reparatii la fatada si terasa conform legii 230/2007 SperantaN SperantaN Locuiesc la et 7 ultimul,am infiltratii in apartament,mucegai,sunt alergica si am probeme de sanatate mari din aceasta cauza.Tencuiala blocului cade,este ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea termica a acoperisului catalinmos catalinmos Buna ziua, Locuiesc in Brasov, intr-un bloc cu 4 etaje si 2 scari, un total de 35 de apartamente si din nefericire, locuiesc la etajul 4. S-a inceput ... (vezi toată discuția)
Obligația de a participa financiar la repararea balcoanelor celorlalti proprietari aleahimmih aleahimmih Având în vedere ca locuiesc la parter și nu am balcon sunt obligată să particip financiar la repararea balcoanelor celorlalți proprietari? Asociația ... (vezi toată discuția)