Buna Doresc sa cunosc cateva elemente referitoare la ce presupune constituirea ca parte civila intr-un dosar penal:
1. Odata constituit ca parte civila, mai exista posibilitatea sa renunt la aceasta calitate?
2. Ca parte civila (deci nu ca parte vatamata) pot fi obligat la plata unor chetuieli de judecata in masura in care nu solicit niciun fel de expertize?
3. In dosarul in care doresc sa devin parte civila exista si multe parti chemate de catre persoana care a facut plangerea penala ca "parti responsabile civilmente". In conditiile in care solicit ca despagubirile solicitate de mine sa fie platite de catre inculpati in solidar cu partile resp civil., iar apoi se dovedeste ca acestea nu trebuiau sa aiba aceasta calitate, aceste parti pot solicita chetuieli de judecata?
Depinde de obiectul cauzei.
1. Puteti sa Renunțați oricând.
2. Cheltuielile de judecata ca nu se stabilesc in functie de solicitarea sau nu a unei expertize.
3. Art. 453 NCPC
Acordarea cheltuielilor de judecată
(1) Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată.
(2) Când cererea a fost admisă numai în parte, judecătorii vor stabili măsura în care fiecare dintre părţi poate fi obligată la plata cheltuielilor de judecată. Dacă este cazul, judecătorii vor putea dispune compensarea cheltuielilor de judecată.
Proces cu daune!
SavaAndra
Buna ziua , ma numesc Andra si am doua intrebari in legutura cu un proces in care sunt parte civila. In sept 2013 tatal meu a fost lovit de un autoturism in ... (vezi toată discuția)