Buna ziua,am o problema.
prietenul meu a achizitionat prin Prima Casa un apartament,problema e ca el este proprietar si ar vrea sa ma faca pe mine coproprietar,mentionez ca e o relatie de de 13 ani,ne stim de 16 ani,locuim impreuna de 5 ani in chirie si vrem sa fim amandoi proprietari in cazul in care se intampla ceva cu unul din noi.Stiu ca o varianta e o donatie din partea lui sau o conventie matrimoniala in cazul casatoriei.Este legal?
Ce varianta legala exista?
Alta varianta nu exista?donatia nu este valabila,nu vrem sa ne casatorim constransi de acest lucru dar nici eu nu ma pot baza pe increderea oarba,oameni pot fi schimbatori si nu vreau sa ajung in drum,intr-un fel e bine sa sa ai si o hartie,mam ars si nu prea am incredere
Despre ce regulament e vorba?
La o adica bunicii m-au crescut de la 9 luni,ani de zile inainte sa moara le-am dus mancare,am avut grija de ei,i-am spalat cand erau la pat,am fost langa ei,sau bazat ca nepoatele,ficele celorlalti copii nu vor avea pretentii ca nu sau cunoscut,ca tata baiatul lor ma va sustine,nici unul,toti au vrut malaiul,nu a vrut tatal meu sa ii dau bani peste vreo 2 ani cand achitam creditul pt celelalte,nu pot sa ma bazez pe un strain.
Orice act de înstrăinare ar face prietenul Dvs trebuie sa l faca cu acordul creditorului, adica al Băncii si al Fondului de Garantare.
Se pot încheia o serie de acte translative de proprietate depinde de Dvs si de raportul real ce se stabilește între Dvs si prieten.
Donația - va poate dona cota parte de 1/2 devenind coproprietari pe cote parti egale. Donația poate fi supusa reductiunii liberalitatilor execesive de mostenitorii rezervatari ai prietenului Dvs ( părinți sau copii de care nu știți in cazul de fata) la decesul acestuia.
Vanzare-cumparare, insa de Esența vânzării este prețul , daca nu dați pret este in fapt tot o donatie.
Întreținere, in cazul in care prietenul Dvs ar avea nevoie de întreținere , oarecare deficiente sau o stare de sănătate precară....
Conventie matrimoniala nu este cazul vad căci aceasta își produce efectele pe viitor după încheierea căsătoriei si nu prea vad ca ati avea gânduri de acest gen.
Acum depinde si ce dorește sa faca prietenul Dvs.oricum o analiza profunda a Posibilităților excede răspunsurile in forum....
Daca casa ar fi a lui ar putea sa faca orice cu ea. Casa nu este fiindca mai are rate de platit. El va poate face testament si tot el va poate da in scris ca primeste bani de la dumneavoastra cu care plateste rata la banca. Cum sistemul "prima casa" se bazeaza pe niste reguli clare, trebuie sa intrebati creditorul daca accepta acest lucru.
Testamentul isi roduce efectele la decesul testatorului si elpoate fi supus reductiunii daca incalca cota de rezerva a mostenitorilor rezervatari. In plus testamentul poate fi revocat oricand.