avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort si partaj

Buna ziua,

suntem casatoriti de 7 ani si avem un copil de aproape 5 ani. Sotul meu a achizitionat prin contract vanzare-cumparare de la mama lui un apartament cu 2 camere inainte de casatorie (acelasi an) si ulterior am facut un credit de nevoi personale cu ipoteca pe acel apartament pe 25 de ani, credit pe care in acest moment il avem in valoare de rambursare de 20.000 euro.
Intre timp, eu am vandut un teren din mostenire si acea suma am platit-o ca avans la un alt apartament, de 3 camere, pe care avem alt credit, pe alti 25 de ani.
Intrebare: cum se impart aceste bunuri la divort? Ma intereseaza o parere avizata, ca sa stiu de unde pornim, si sa vedem daca exista posibilitatea unui divort notarial, sau... e necesar sa trecem prin proces judecatoresc de partaj.

Copilul va ramane la mine - custodie comuna.

Astept cu interes un raspuns.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:38, 4 Ianuarie 2015
Ce sold aveti la apartamentul de 3 camere ?

In masa partajabila intra atat activul (bunurile dobandite in timpul casatoriei sau valoarea imbunatatirilor aduse acestor bunuri) cat si pasivul (datoriile contractate in timpul casatoriei si pentru nevoile curente ale casatoriei).

Ca sa puteti imparti va trebui sa stiti atat valoarea bunurilor, cat si valoarea datoriilor comune, precum si sa stabiliti cota parte de contributie a fiecarui sot (daca nu se imparte in 50-50% prezumat de lege).
Avem 19.000 euro la primul si 40.000 euro (aprox) la cel de-al doilea. Primul credit, cel de 19.000 este facut inainte de casatorie dar cu mine co-platitor.
Valoarea bunurilor comune se stabileste doar pe ceea ce avem impreuna, sau intra in acest calcul si apartamentul vechi al sotului?
Ideea este ca eu as vrea sa raman in apartamentul de 3 cam (pentru care avansul reprezinta valoarea terenului primit prin mostenire de catre mine - si a carui rata mi-o pot permite din salariul existent) insa sotul meu doreste sa cadem de acord sa accept apartamentul sau de 2 camere, cu tot cu creditul aferent, invocand ca restul, conform legilor actuale, nu mai intra la partaj.

Va multumesc din nou si astept raspuns.
Apartamentul cumparat de sot e bunul lui propriu si nu intra la partaj.
Care rest sa nu intre la partaj ?
Aveti un drept de creanta pt suma investita in ap lui de 2 cam, renuntati la el daca omul preia ratele, iar in ce priveste ap de 3 cam..avand in vedere ca avansul a fost propriu si preluati si ratele, cel mai probabil il veti obtine la partaj. De preferat insa e sa va intelegeti amiabil, altfel costurile va rup.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare- partaj sunshine83 sunshine83 Care este principiul impartirii bunurilor intr-un partaj ? Se impart bunurile si obligatiile? Daca de exemplu bunurile valoreaza 50 mii euro si creditul ... (vezi toată discuția)
Partaj, divort eva_andreea eva_andreea Buna ziua, Am si eu o mare rugamite la d-vostra si anume: -dupa 14 ani de casnicie sunt in proces de divort cu sotul meu(divortul s-a \"pornit\" amiabil la ... (vezi toată discuția)
Partaj in instanta credit ipotecar Koresan Koresan Cum se partajeaza in instanta, va rog urmatoarea situatie: Credit de nevoi personale, acum in sold de 40.ooo euro , pe inca 28 ani, garantat cu apartamentul ... (vezi toată discuția)