avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj in instanta credit ipotecar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj in instanta credit ipotecar

Cum se partajeaza in instanta, va rog urmatoarea situatie:

Credit de nevoi personale, acum in sold de 40.ooo euro , pe inca 28 ani, garantat cu apartamentul bun comun, de 4 camere, care in contract apare ca fiind 60% strict proprietatea mea, si restul 40% bun comun.
Debitor eu, codebitor fostul sot.
S-a achitat din credit 10.000 euro, timp de 7 ani
Eu, salariu dublu in permanenta.

Intre timp, toate celelalte bunuri achizitionate din acest credit nu mai intra in masa de partaj (1.terenul a fost vandut in timpul casatoriei si achitat din credit, 2.o casa donata de tatal meu pe numele amandurora, amenajata din banii din credit,iar fostul sot a fost de accord s-o vandem prin contract de vz cump copiilor minori de 13 si 11 ani; 3. un taxi cumparat la negru si din pacate nu am cum sa dovedesc ca fostul sot incaseaza in present venituri din activitatea lui ).
S-a separat de noi 3 si nu vrea sa achite nimic din rata creditului.

Multumesc!


Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:09, 26 Octombrie 2015
Revin cu precizari , daca sunt pertinente sau nu;
unele pareri ale celor care m-au sfatuit spun asa:
Mi s-a mai spus ca , acesta nefiind un credit pentru cumpararea apartamentului,ci unul de nevoi persoanale , folosit de ambii soti ,
se imparte pasivul In jumatate (creditul) si activul (apartamentul) dar nu in jumatate ci 80% eu si 20% el.
Deci eu ca sa-i preiau partea lui de credit de 20.000 euro, nu ar trebui sa-mi dea el mie bunuri in valoare de 20.000 euro??
Partea din apartament de 20% face cam 7000 euro , deci dupa unii avocati, el ar ramane si fara apartament, dar si cu datorie de 10-13.000 euro pe 28 ani??
Pasivul se imparte dupa destinatia banilor. Daca eu si un sot al meu luam 5 lei imprumut si eu merg la restaurant cu 4, ar fi culmea el sa datoreze 2,5, nu? Cam asa ceva, exemplul nefiind juridic corect.
Imobilul se imparte dupa contributii. Pe care nu le cunoastem.
Acum, ideea de la care se porneste e... ce vor partile? Ca tare mult din decizie depinde si de cerintele partilor in dosar, nevoile lor locative, posibilitati de sulta etc.

Oricum, exista o ruptura de logica in ideea ca pasivul sa fie jumatate-jumatate si activul cam trei sferturi la un sfert.
Nu am inteles notiunea de cumparare la negru a unei masini. Mai concret, cum vine asta? Cat despre taximetrie, se dovedeste ea cumva, zic eu.
Pasivul , adica creditul a avut ca destinati bunuri care nu mai exista in present
- un teren (22% din valoarea creditului imprumutat) , care a fost vandut, si banii dusi la banca pt achitare parte din acest credit
- o casa, prin donatie de la tatal meu la amandoi..., amenajata cu bani din credit si vanduta copiilor minori, deci iese din partaj
- un taxi (32% din val. creditului) , cumparat de la patron, fara acte, doar ne luam incasarile, in prezent, fostul sot zice ca l-ar fi vandut, nu am dovezi....nu putem dovedi nici incasarile lui in anii astia...

Raman, din credit, ca fiind luate, 2 masini, si apartamentul

Activul este apartamentul, pus garantie la banca pt acest credit, care insa este al meu in proportie de 80% si al fostului sot in proportie de 20%.Asa a fost contractual de vz cump al acestui apartament, facut cu 2 ani inainte de a lua creditul de nevoi persoanle....
Pasivul de la data desfacerii casatoriei se imparte, nu cel dinainte, care-a fost candva...
Casa de la tatal dv. nu se imparte daca nu doriti sa se imparta. Taxiul nu pricep cum a fost cumparat fara acte, el se imparte daca reusiti sa aratati ca a fost al sotilor, bun comun, dar pentru asta e nevoie de sapaturi si adrese.
Totul se imparte dupa contributii si ce vor partile, v-am spus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort si partaj valentina.tomita valentina.tomita Buna ziua, suntem casatoriti de 7 ani si avem un copil de aproape 5 ani. Sotul meu a achizitionat prin contract vanzare-cumparare de la mama lui un ... (vezi toată discuția)
Pot prelua rata pe mine daca raman in casa? MarianG111 MarianG111 Buna ziua. Avem o casa de impartit cu rata ipotecara inca 20.000 euro . Doresc sa dau la partaj si sa raman eu cu casa , dupa terminare si stabilirea sultei , ... (vezi toată discuția)
Partaj lungan_ro_1961 lungan_ro_1961 in anul 2004 ne-am casatorit iar in anul 2006 am primit de la socrii o suma de bani ,transfer facut prin banca ,in contul sotiei, suma de bani cu care am venit ... (vezi toată discuția)