avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cerere amanare proces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cerere amanare proces

Buna dimineata!
Va rog sa ma lamuriti: am un proces (apel) in care sunt intimata, am primit citatia abia ieri si procesul este pe 30.06. Sincera sa fiu nu dispun de bani in acest moment pentru a angaja un avocat; pot sa trimit prin posta o cerere de amanare pentru lipsa aparare? Daca da, cu cat timp inainte de data procesului? Trebuie sa mai depun si intampinare? Trebuie sa ma prezint la proces daca trimit aceasta cerere?Mentionez ca apelul nu este in orasul meu. In caz ca nu sunt singura intimata trebuie ca si ceilalti sa depuna cerere de amanare sau e suficienta numai a mea?
De cand incepe vacanta pentru magistrati?
Va multumesc!
Potrivit art.156 din Codul de procedura civila, "Instanta va putea da un singur termen pentru lipsa de aparare, temeinic motivata". Deci puteti formula o cerere in acest sens, cel mai bine este sa o depuneti cu cinci zile inainte de termen. Este important daca odata cu cu citatia v-au fost comunicate si motivele de apel formulate de partea adversa. In cazul in care nu le-ati primit, puteti invoca si acest aspect, sa solicitati sa va fie comunicate, pentru ca luind cunostinta de acestea sa va puteti formula apararea. Daca si ceilalti intimati doresc sa formuleze cereri de aparare,m este bine sa o faca,.
Pentru a obtine o amanare a unui teremn in cadrul unui proces trebuie sa faceti o cerere scrisa, in care sa cereti acest lucru instantei de judecata, pentru un motiv temeinic si serioscare trebuie dovedit cu inscrisuri: sunteti in concediu medical la data cand este sedinta, solicitati pentru angajarea unui aparator care sa depuna si intampinarea, sunteti in delegatie etc.
Este de ajuns sa faceti doar d-voastra cerere de amanre, caci ,daca este incuviintata, efectul se rasfrange asupra tuturor paricipantilor la proces.
Daca nu aveti bani, solicitati in scris baroului din localitatea respectiva sa va puna la dispozitie un avocat din oficiu, situatia financiara precare trebuie sa o dovediti cu inscrisuri.
Daca cererea se adreseaza instantei, la termen, este gresit? Se poate respinge din acest motiv chiar daca s-au prezentat motive serioase? Motiveaza instanta refuzul? Daca Institutul National de Statistica nu a mai calculat de ani de zile"cosul zilnic" (aceasta este realitatea!) putem afla care este criteriul admiterii/ respingerii cererii de asistenta gratuita?
La termenul cand se afla "respingerea" se poate cere amanare pt. angajare aparator? Nu ca stratagema, dar sunt persoane care chiar nu au bani si au nevoie de ceva timp sa stranga banii necesari, pentru ca este esential sa ai reprezentare calificata. Multumesc.
peraspera a scris:

putem afla care este criteriul admiterii/ respingerii cererii de asistenta gratuita?


Extrase din OUG 51/2002 privind ajutorul public judiciar (daca nu ma insel cred ca puteti gasi textul integral chiar pe acest site - n-am cautat)
Art. 6. - Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;
b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecătoresc;
d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.

Art. 8. - (1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.

Art. 9. - La stabilirea venitului se iau în calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizaţii, onorarii, rente, chirii, profit din activităţi comerciale sau dintr-o activitate independentă şi altele asemenea, precum şi sumele datorate în mod periodic, cum ar fi chiriile şi obligaţiile de întreţinere.

Art. 11. - (1) Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adresează instanţei competente pentru soluţionarea cauzei în care se solicită ajutorul; în cazul ajutorului public judiciar solicitat pentru punerea în executare a unei hotărâri, cererea este de competenţa instanţei de executare.
(2) În cazul în care instanţa competentă nu se poate stabili potrivit alin. (1), competentă este judecătoria în a cărei circumscripţie teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa solicitantul.
(3) Dacă ajutorul public judiciar este solicitat într-un proces în curs, cererea sau, după caz, cererile de acordare a ajutorului public judiciar se soluţionează, dacă legea nu prevede altfel, de completul învestit cu soluţionarea cererii principale.

Art. 14. - (1) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formulează în scris şi va cuprinde menţiuni privind obiectul şi natura procesului pentru care se solicită ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul şi starea materială a solicitantului şi a familiei sale, ataşându-se înscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia şi ale familiei sale, precum şi dovezi cu privire la obligaţiile de întreţinere sau de plată. Cererea va fi însoţită şi de o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului în sensul de a preciza dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum şi cuantumul acestui ajutor.

Art. 15. - (1) Asupra cererii de ajutor public judiciar instanţa se pronunţă, fără citarea părţilor, prin încheiere motivată dată în camera de consiliu.
(2) Împotriva încheierii prin care se respinge cererea de acordare a ajutorului public judiciar cel interesat poate face cerere de reexaminare, în termen de 5 zile de la data comunicării încheierii.
(3) Cererea de reexaminare se soluţionează în camera de consiliu de un alt complet, instanţa pronunţându-se prin încheiere irevocabilă.

Art. 17. - (1) Orice persoană interesată va putea sesiza oricând instanţa care a încuviinţat ajutorul public judiciar, prezentând dovezi cu privire la situaţia reală a celui căruia i s-a încuviinţat cererea; ajutorul public judiciar nu se suspendă în cursul noilor cercetări.
(2) Dacă instanţa constată că cererea de ajutor public judiciar a fost făcută cu rea-credinţă, prin ascunderea adevărului, va obliga, prin încheiere, pe cel care a beneficiat nejustificat de ajutor public judiciar la restituirea cu titlu de despăgubire a sumelor de care a fost scutit, precum şi la o amendă în cuantum de până la 5 ori suma pentru care a obţinut nejustificat scutirea.
(3) Împotriva încheierii se poate face numai cerere de reexaminare, putându-se solicita motivat să se revină asupra despăgubirii sau a amenzii ori să se dispună reducerea acestora. Cererea se face în termen de 5 zile de la data comunicării încheierii şi se soluţionează de un alt complet, prin încheiere irevocabilă.
La primul termen de judecata puteti depune in scris o cerere la dosar prin care solicitati acordarea unui nou termen de judecata in vederea pregatirii apararii. Nu trebuie sa spuneti mai multe si nu trebuie sa dovediti in vreun fel aceasta cerere. De asemenea, cererea nu trebuie depusa ca intampinarea cu cel putin 5 zile inaintea termenului de judecata, ci doar trebuie depusa astfel incat sa ajunga la dosarul cauzei inainte ca dosarul sa ajunga in fata instantei pentru ca aceasta sa poata dispune cu privire la cererea solicitata. Astfel, cererea poate fi depusa si pe fax la instanta respectiva aratand nr. de dosar si termenul de judecata, precum numele dv. si calitatea in proces cu o zi inaintea termenului de judecata sau chiar cu cateva ore inainte. Instanta nu va putea respinge cererea dv. daca este primul termen de judecata, astfel incat va acorda un nou termen de judecata. Vacanta judecatoreasca este in perioada 01.07 - 01.09 a fiecarui an. Astfel, daca obiectul cauzei nu este unul ce necesita judecarea sa in regim de urgenta, acesta va primi un nou termen de judecata in septembrie. ;)

Alte discuții în legătură

Pot sa fac o noua cererea de acordare a ajutorului public judiciar daca prima a fost respinsa? aandrra aandrra in conditiile in care am facut o cerere de ajutor public judiciar, ce a fost respinsa fara a fi examinata in fond, doar in baza faptului ca instanta a ... (vezi toată discuția)
Cerere de reexaminare ajutor public judiciar seceleanugina seceleanugina Buna seara, Ma adresez d-voastra cu speranta ca ma puteti lamurii intr-o problema. Am un dosar pe rol in care eu am calitatea de piirita , iar fondul ... (vezi toată discuția)
Se poate cere un avocat din oficiu? emilia_07 emilia_07 Tatal meu a dat Statul Roman in judecata cerand despagubiri pentru prejudiciul moral suferit ca urmare a dislocarii si a impunerii domiciuliului fortat. Pentru ... (vezi toată discuția)