avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de reexaminare ajutor public judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de reexaminare ajutor public judiciar

Buna seara,

Poate o persoana sa beneficieze de ajutor public judiciar daca este asociat unic la societate comerciala tip SRL, are PFA, venit lunar 1.200lei (sot+sotie) si un copil minor in intretinere?
Conform Art. 9/OUG51/2008- "La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere.-
- profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea- se considera profitul din societatea comerciala si PFA?
Cu stima
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 00:00, 8 Aprilie 2013
Cu siguranta nu poate o astfel de persoana sa se incadreze la categoria sociala cu venituri mici, pentru a putea beneficia de ajutor public judiciar.
Buna seara,

Si totusi o asemenea persoana a obtinut ajutor public judiciar in valoare de 2.821lei
(65%)- din suma totala de 5.821 lei taxa judiciara trebuie sa plateasca doar 2.000lei.

Eu am depus documente la dosar prin care am aratat ca persoana este asociat unic la societate comerciala tip srl care are capital social varsat de 800.000lei si are profit pe anii 2010,2011 - pe 2012 nu s-au depus indicatorii de bilant- ca are PFA dar instanta i-a aprobat cererea de ajutor public judiciar.

Pot depune Cerere de reexaminare impotriva incheierii prin care s-a acordat ajutorul public judiciar?
Cu stima
Art. 17 din Legea 58/2008 privind ajutorul public judiciar prevede>

(1) Orice persoana interesata va putea sesiza oricand instanta care a incuviintat ajutorul public judiciar, prezentand dovezi cu privire la situatia reala a celui caruia i s-a incuviintat cererea; ajutorul public judiciar nu se suspenda in cursul noilor cercetari.

(2) Daca instanta constata ca cererea de ajutor public judiciar a fost facuta cu rea-credinta, prin ascunderea adevarului, va obliga, prin incheiere, pe cel care a beneficiat nejustificat de ajutor public judiciar la restituirea cu titlu de despagubire a sumelor de care a fost scutit, precum si la o amenda in cuantum de pana la 5 ori suma pentru care a obtinut nejustificat scutirea.

(3) Impotriva incheierii se poate face numai cerere de reexaminare, putandu-se solicita motivat sa se revina asupra despagubirii sau a amenzii ori sa se dispuna reducerea acestora. Cererea se face in termen de 5 zile de la data comunicarii incheierii si se solutioneaza de un alt complet, prin incheiere irevocabila.



Cerere de reexaminare se depune in termen de 5 zile lucratoare sau calendaristice? Daca incheiere e de pe data de 03.04...ultima zi va fi 08.04 (inclusiv)?
Da, ultima zi este 08.04. inclusiv.

Se calculeaza in zile calendaristice, prima si ultima zi nu intra in calcul.

Alte discuții în legătură

Cerere ajutor public judiciar gabrielacristea gabrielacristea Buna ziua, pentru acordarea scutirii de la taxa de timbru judiciar instanta verifica veridicitatea declaratiilor facute? Daca scutirea este acordata pe baza ... (vezi toată discuția)
Cerere amanare proces narcisa07 narcisa07 Buna dimineata! Va rog sa ma lamuriti: am un proces (apel) in care sunt intimata, am primit citatia abia ieri si procesul este pe 30.06. Sincera sa fiu nu ... (vezi toată discuția)
Cerere de acordare ajutor public judiciar respinsa. cerere reexaminare? AaneiMirabela AaneiMirabela Buna seara, am si eu o problema. Sunt implicata intr-un proces succesoral si am cerut contra expertiza. Judecatoarea a spus sa platesc un onorariu de 800lei, ... (vezi toată discuția)