Buna ziua. Am un teren pe care vreau sa fac un bloc de apartamente destinat vanzarii. Pot recupera TVA pe masura ce cladirea se construieste? Constructia va dura aproximativ 18 luni, timp in care firma nu va face incasari si nu va avea din ce recupera. Am aceasta posibilitate banuiesc, pentru ca nu pot suporta costurile integrale ale constructiei daca nu pot recupera acei 24% TVA pe care ii platesc firmei de constructii. Exista vreun termen limita pe care statul il are pentru a returna TVA? N-am fost niciodata intr-o situatia asemanatoare si as vrea sa stiu la ce sa ma astept. Va multumesc.
Pentru a solicita rambursare de TVA nu este necesar sa fie obtinute venituri ci ca achizitiile respective sa fie efectuate in scopul obtinerii de venituri taxabile. Maxim 5 ani puteti solicita TVA-ul dupa care se prescrie. Suma minima este de 5000 asa cum vi s-a comunicat in mesajul anterior. Trebuie sa aveti grija ca partenerii cu care colaborati sa nu fie inactivi din punct de vedere fiscal si lucrarile sa fie documentate cu : contracte, rapoarte de lucru si facturi.
Dacă persoana nu are fapte înscrise în cazier si suma solicitată este mai mică de 45.000 lei se încadrează la risc fiscal mic si se va emite decizia de rambursare în termen de max. 5 zile de la data depunerii decontului.
Procedura completa o puteti gasi in OMFP 491/2014
La constructiile de blocuri de obicei sumele sunt mai mari si nu cred ca se poate incadra la o rambursare fara control.
Ca si raspuns la promtitudinea statului .... apreciez ca nu este foarte promt. Am o colega care a cerut rambursare din 24 septembrie si nu s-a terminat inca controlul. Iar firma a inceput sa functioneze la inceputul lui 2014 asa ca nu sunt multe luni de verificat. Dupa terminarea controlului si pana la primirea banilor efectiv mai dureaza. Am asistat la cazuri unde li s-a spus administratorilor in fata ca nu au de unde sa le dea banii inapoi si li s-a sugerat sa compenseze TVA-ul cu alte taxe.
Deducere tva cladire
ASUL28
Buna ziua,va rog sa ma ajutati si in acest caz:
Un srl,platitor tva,construieste in regie proprie o hala care va avea ca destinatie,service auto .terenul pe ... (vezi toată discuția)
Tva
TEI
Am de recuperat TVA (rezultat de la factura ce reprezinta o taxa de arbitraj)
Intre timp recuperez TVA-ul dar la primul control ANAF ma obliga sa-l returnez ... (vezi toată discuția)