avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... datorii la asociatie!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

datorii la asociatie!

buna ziua! am si eu nevoie de o solutie:
in urma cu 2 ani am cumparat un apartament ,executat silit, la licitatie; apartamentul l-am cumparat liber de sarcini ( asa sccrie in actul de adjudecare) desi fostul propietar avea datorii de vreo 34000 lei ( probabil multe penalizari ). am reusit si mi-am facut contracte noi la curent .... la cet si la retu utilitatilor... problema mea este cu asociatia de locatari care vrea acei bani. tin sa precizez ca am nevoie de un act de la asociatie deoarece vreau sa vand apartamentu!
trebuie sa dau asociatia in judecata?
Cel mai recent răspuns: ContSters331913 , utilizator 20:31, 4 Ianuarie 2015
Daca apartamentul adjudecat a fost (liber de sarcini), apoi asa trebuie discutat. Ca acel ap. avea un debit la asociatie de 34000 lei, poate fi 100% adevarat, insa nu este decat vina asociatiei, a conducerii respective care a permis acumularea acelui debit fara a se lua masurile de recuperare specifice.
Apoi, in toata perioada in care dvs. ati locuit in acel apartament, trebuia sa intreprindeti actiuni pentru a-i determina sa nu mai figurati cu acel debit pe lista de plata, mergand chiar si in justitie. Aici pe forum s-au mai discutat asemenea subiecte. Daca se mai poate, solutia pentru recuperarea debitului ar fi ca asociatia sa se indrepte (in justitie) impotriva fostului proprietar - beneficiarul utilitatilor si serviciilor oferite de catre as. proprietari.

Bun, acum vreti sa vindeti apartamentul si nu puteti deoarece as. prop. nu va elibereaza acea adeverinta... Explicati acest lucru notarului unde trebuie sa faceti actele de vanzare/cumparare, poate trebuie sa apelati la serviciile unui avocat care are in mod sigur argumente care sa-i faca sa inteleaga pe cei de la asociatie cum sta problema. Daca nu reusiti, singura cale este justitia.
Oricum, o anumita vina aveti si dvs. care ati acceptat sa achizitionati un apartament stiind ca fostul proprietar are o datorie imensa la as. prop. (sa nu ziceti ca nu ati stiut, ca nu va cred).
Deci a fost un risc asumat din partea dvs.!
Daca asociatia de proprietari,cu scopul recuperarii sumelor cu titlu de restanta,nu a inteles sa desfasoare etapele si procedura legal prevazuta si nu a instituit privilegiul imobiliar,dvs ,nu va revine obligatia achitarii debitului inregistrat
Asociatia de proprietari poate sa va elibereze adeverinta in care sa precizeze ca dvs nu va inregistrati cu debite ,dar exista debit-anterior preluarii spatiului cu destinatia de locuit de catre dvs
Recuperarea debitului se poate face fie de la debitorul executat,fie de la reprezentantii asociatiei de proprietari,care in termen nu au inteles sa respecte si sa aplice dispozitiile privitoare la recuperarea sumelor cu titlu de restanta
Am intalnit o situatie asemanatoare dar privita speta din punctul de vedere al asociatiei. Un proprietar avea niste probleme, dar nu cu asociatia: cu banca. Apartamentul a fost executat silit fara ca asociatia sa stie despre acest litigiu. Acum, pun si eu o intrebare: cum de a putut sa fie vandut acel apartament cand nu s-a solicitat asociatiei confirmarea ca datoriile sunt la zi. Consider ca este o scapare a legii. Noroc ca cel care cumparase apartamentul a fost cooperant si a achitat acea suma. Motivul: apartamentul a fost adjudecat pentru 50,000 de euro cand pe piata apartamentul valora 75.000 de euro.

Asadar, din diferenta de pret intre o adjudecare la licitatie a unui apartament executat silit si pretul ce urmeaza a fi obtinut prin revanzare, acolo este sursa pentru acea datorie.

O solutie pentru dumneavostra este sa nu vindeti acum ci atunci cand trec cei trei ani de prescriptie cand asociatia nu mai poate recupera acea suma.
Ultima modificare: Duminică, 4 Ianuarie 2015
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
ADYssa a scris:
.. am reusit si mi-am facut contracte noi la curent .... la cet si la retu utilitatilor...

Presupun ca fostul proprietar avea datorii fata de acesti furnizori. Cum ati reusit sa incheiati contracte noi cu furnizorii de servicii si utilitati de care amintiti? Ati achitat dumneavoastra debitele?

Apoi in ce stadiu se afla atunci, la momentul adjudecarii, si in ce stadiu se afla acum asociatia
de proprietari cu actiunea de recuperare a debitelor? Asociatia a actionat in instanta ori nu pentru recuperarea acestui debit?
Daca raspundeti poate vedem solutiile.

Din punctul de vedere al asociatiei, aceasta ar putea sa elibereze o adeverinta, la solicitarea scrisa a dumneavoastra, prin care sa arate ca apartamentul respectiv este acum in litigiu, avand pe rolul Judecatoriei XX dosarul nr.xxxx
Actionati asociatia in judecata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste datoriile apartamentului adjudecat la licitatie? scolceag scolceag Am achizitionat un apartament prin intermediul executorului judecatoresc. Apartamentul a apartinut unei persoane care nu a mai putut si nici nu a mai vrut ... (vezi toată discuția)
Santajat de asociatia de proprietari sect 5 bucuresti mihaimitrea mihaimitrea Buna seara! Sunt intr o situatie disperata! Am cumparat o locuinta acum un an prin Adjudecare-Licitatie de la un executor judecatoresc.In urma licitatiei si ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil. se preiau si datoriile? raluca.raileanu raluca.raileanu Buna seara, Intentionez sa cumpar un apartament care a fost cumparat de catre actualul proprietar in octombrie 2013 la licitatie publica conform unui act de ... (vezi toată discuția)