avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Deducere diurna zile
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Deducere diurna zile

Buna ziua,

Este ok ca o PFA sa-si deduca diurna de 32,5 lei/zi (calendaristica) precum si cei 30 lei/noapte, in cazul in care nu se cazeaza la unitati hoteliere?
Intreb deoarece aceasta efectueaza deplasarile mai mult in zilele de sambata si duminica, intrucat aceasta mai este angajata cu CIM - program normal - in alta parte, in timpul liber oferind consultanta.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 15:48, 7 Februarie 2015
Potrivit prevederilor art.9 si 28 din HG nr.1860/2006 privind drepturile personalului...pe perioada delegarii...in interesul serviciului,precum si ale art.48,consider ca este posibila atat deducerea cheltuielilor cu diurna cat si a cazarii,mentionate de dvs.
Atentie ! Este vorba de spre drepturile "personalului " ,nu al PFA .Consultati prevederile Codului Fiscal art 48 si Norme .
Raspunsul dat de mine la "diurna la intreprinderi individuale,este valabil si in acest caz. Si acolo,tot Gabriella a "contestat"raspunsul meu.
Eu nu contest raspunsul dat de alta persoana ,ci atentionez ,avand in vedere prevederile din Codul Fiscal si Norme .Fiecare face cum doreste ,dar am intrebat si la Min Fin Publ si mi s-a raspuns ca diurna se acorda NUMAI salariatilor ,nu si titularului de PFA .Am gasit si verdictele date de judecatori in actiuni ale PFA pe tema diurnei ,unde nu s-a dat castig de cauza pers fizice autorizate .Judecatorul a invocat ca PFA nu avea nici macar documente care sa ateste cheltuielile de genul celor suportate din diurna , facute pe perioada deplasarii ,referindu-se concret la facturi ,chitante ,bilete transporat etc ,nu numai la ordinul de deplasare .
Observ ca nu sesizati ghilimelele de la contestat. Pare a fi clar ca acele deplasari au fost facute pentru plimbari si nu pentru indeplinirea obiectului de activitate al PFA sau I.I.,in scopul realizarii de venituri. Este necesar sa se incheie contracte in care sa se prevada necesitatea efectuarii de deplasari,in acest fel instantele de judecata nu mai pot pronunta hotarari de genul celor la care faceti referire,mai ales ca indemnizatia de delegare nu este conditionata ,nici in HG 1860/2006 si nici in HG 518/1995,de prezentarea de documente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delegatie ContSters88252 ContSters88252 detin o societate comerciala (SRL) la care sant unic asociat si administrator. pentru deplasari in tara doresc sa aflu care este cuantumul ... (vezi toată discuția)
Pfa platitor tva, servicii intracomunitare Mark68 Mark68 Buna ziua.Am un PFA in sistem real,fara a avea si calitatea de angajat,inregistrat ca platitor de TVA, inscris si in ROI care presteaza servicii in spatiul ... (vezi toată discuția)
Plata diurne marianams70 marianams70 Buna seara, Vreau sa va intreb daca in CIM este stipulat locul de munca este in depozit si pe teren patronul este obligat si la plata unei ... (vezi toată discuția)