Este ok ca o PFA sa-si deduca diurna de 32,5 lei/zi (calendaristica) precum si cei 30 lei/noapte, in cazul in care nu se cazeaza la unitati hoteliere?
Intreb deoarece aceasta efectueaza deplasarile mai mult in zilele de sambata si duminica, intrucat aceasta mai este angajata cu CIM - program normal - in alta parte, in timpul liber oferind consultanta.
Potrivit prevederilor art.9 si 28 din HG nr.1860/2006 privind drepturile personalului...pe perioada delegarii...in interesul serviciului,precum si ale art.48,consider ca este posibila atat deducerea cheltuielilor cu diurna cat si a cazarii,mentionate de dvs.
Eu nu contest raspunsul dat de alta persoana ,ci atentionez ,avand in vedere prevederile din Codul Fiscal si Norme .Fiecare face cum doreste ,dar am intrebat si la Min Fin Publ si mi s-a raspuns ca diurna se acorda NUMAI salariatilor ,nu si titularului de PFA .Am gasit si verdictele date de judecatori in actiuni ale PFA pe tema diurnei ,unde nu s-a dat castig de cauza pers fizice autorizate .Judecatorul a invocat ca PFA nu avea nici macar documente care sa ateste cheltuielile de genul celor suportate din diurna , facute pe perioada deplasarii ,referindu-se concret la facturi ,chitante ,bilete transporat etc ,nu numai la ordinul de deplasare .
Observ ca nu sesizati ghilimelele de la contestat. Pare a fi clar ca acele deplasari au fost facute pentru plimbari si nu pentru indeplinirea obiectului de activitate al PFA sau I.I.,in scopul realizarii de venituri. Este necesar sa se incheie contracte in care sa se prevada necesitatea efectuarii de deplasari,in acest fel instantele de judecata nu mai pot pronunta hotarari de genul celor la care faceti referire,mai ales ca indemnizatia de delegare nu este conditionata ,nici in HG 1860/2006 si nici in HG 518/1995,de prezentarea de documente.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.