Buna ziua.Am un PFA in sistem real,fara a avea si calitatea de angajat,inregistrat ca platitor de TVA, inscris si in ROI care presteaza servicii in spatiul intracomunitar.Conf. art. 48 alin. 5 lit. c din codul fiscal sunt deductibile cheltuielile cu delegarea si deplasarea in tara si strainatate fara a fi mentionata calitatea de angajat sau administrator.Ca si contribuabil consider ca pot deduce diurna cu deplasarea in strainatate chiar daca nu am calitatea de angajat.Vreau sa aflu si parerea altora aflati in situatii similare.Va multumesc!
Pentru ca inca nu a raspuns nimeni, am preluat urmatorul fragement de la manager.ro:
========================
Potrivit prevederilor de la art. 48 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal, o persoana ce obtine venituri din activitati independente intr-o forma organizata, beneficiaza la delegare si detasare de deducerea unei cheltuieli in procent de 2.5 ori fata de drepturile acordate in institutiile publice.
Dupa cum se cunoaste, singurul act normativ ce reglementeaza impozitarea veniturilor si deducerea cheltuielilor este Codul fiscal, iar acesta are prevedere expresa privind deducerea acestei cheltuieli in procentul mai sus amintit, daca este justificat prin documente si daca deplasarea a avut scopul obtinerii de venituri.
Documentul ce atesta deplasarea este reglementat de OMFP 3512/2008 privind documentele financiar – contabile, are denumirea ordin de deplasare, si trebuie sa poarte stampila (viza) societatii la care s-a efectuat deplasarea.
Actul normativ ce stabileste acordarea diurnei in tara este HG 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului.
Actul normativ ce stabileste acordarea diurnei in strainatate este HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.