avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... cheltuieli deductubile cu deplasarea in tara pt PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

cheltuieli deductubile cu deplasarea in tara pt PFA

Buna dimineata

Va rog sa-mi spuneti care sunt cheltuielile deductibile cu deplasarea in tara si care este valoarea acestora.Ma refer la diurna ,cazare (in unitati de turism si la liber), combustibil cand se face cu autoturismul (in comodat). Mentionez ca este vorba de un PFA.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 18:16, 4 Februarie 2011
Potrivit prevederilor din Codul fiscal, o persoana ce obtine venituri din activitati independente intr-o forma organizata, beneficiaza la delegare si detasare de deducerea unei cheltuieli in procent de 2.5 ori fata de drepturile acordate in institutiile publice.

Dupa cum se cunoaste, singurul act normativ ce reglementeaza impozitarea veniturilor si deducerea cheltuielilor este Codul fiscal, iar acesta are prevedere expresa privind deducerea acestei cheltuieli in procentul mai sus amintit, daca este justificat prin documente si daca deplasarea a avut scopul obtinerii de venituri.

Documentul ce atesta deplasarea este reglementat de OMFP 3512/2008 privind documentele financiar – contabile, are denumirea "ordin de deplasare" si trebuie sa poarte stampila (viza) societatii la care s-a efectuat deplasarea.

Actul normativ ce stabileste acordarea diurnei in tara este HG 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului.

Actul normativ ce stabileste acordarea diurnei in strainatate este HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Cheltuielile cu combustibilul nu sint deductibile, pentru autoturisme, pina la 31.12.2011, chiar daca autoturismul este utilizat cu contract de comodat (cauta in discutiile de pe forum pentru mai multe lamuriri).
ALTFEL SPUS cheltuielile sunt:
- diurna: 2,5x13lei=32,5 lei/zi; deductibile limitat conform art.21, alin.3, lit b din Codul fiscal
- transportul :, deductibile conform art.21, alin.(2), lit.e din Codul fiscal, detaliate de
HG 1860/2006, art.13
a)cu avionul, pe orice distanta, clasa economica;
b)cu orice fel de tren, dupa tariful clasei a II-a, pe distante de pâna la 300 km, si dupa tariful clasei I, pe distante mai mari de 300 km;
c)cu navele de calatori, dupa tariful clasei I;
d)cu mijloace de transport auto si transport în comun, dupa tarifele stabilite pentru aceste mijloace;
e)cu mijloace de transport auto ale unitatilor, daca acestea au asemenea posibilitati, cu încadrarea în consumurile lunare de combustibil, stabilite potrivit legii;
f)cu autoturismul proprietate personala.
- cazarea: deductibile conf art.21, alin(2) lit.e din Codul fiscal
Art.26,(1)Persoana trimisa în delegare într-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea în care îsi are locul permanent de munca si în care nu se poate înapoia la sfârsitul zilei de lucru are dreptul la decontarea cheltuielilor de cazare efectuate, pe baza documentelor justificative, în cazul cazarii în structurile de primire turistice, pentru o camera cu pat individual sau, în cazul în care unitatea nu dispune de o astfel de camera, pentru o camera cu doua paturi, a caror clasificare este de maximum 3 stele sau flori. (HG 1677/2008)

(2)În cazul în care cazarea s-a facut într-o structura de primire turistica de confort superior celei de 3 stele, se deconteaza numai 50% din tariful de cazare perceput.
COMPLETARE:
Conditiile privind deductibilitatea acestor cheltuieli sunt similare si pentru PFA.
Baza legala privind deductibilitatea cheltuielilor cu diurna , cazarea si transportul PFA este data de Codul fiscal:
- art.48, alin.(5), lit. c:
c) suma cheltuielilor cu indemnizaţia plătită pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice;
- art.48, alin.(4), lit.a), b):
(4) Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:
a) să fie efectuate în cadrul activităţilor desfăşurate în scopul realizării venitului, justificate prin documente;
b) să fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;

vezi si art.55, alin.(4) din Codul fiscal:
(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
g) sumele primite de angajaţi pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare a indemnizaţiei primite pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului
......................................


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare diurna adinaadina adinaadina Puteti sa-mi spuneti, va rog, da ca se acorda diurna in cazul unei delegatii in cazul in care ai cazarea si masa asigurata? transportul sa facut cu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de delegare nyusziful nyusziful Buna seara, As avea urmatoarea nelamurire legata de delegare si diurna (indemnizatie de delegare) in tara a unui salariat. Asadar, care este nivelul minim ... (vezi toată discuția)