avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... diurna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

diurna

cand se acorda diurna?
Cel mai recent răspuns: Constantin Alexandru Radu , Consilier juridic 08:29, 27 Septembrie 2010
Diurna se acorda atunci cand deplasarea (interna) in interesul serviciului se desfasoara la o distanta mai mare de 5 km de sediu/locul de munca si pe o durata de peste 12 ore.

Succes!
Conform HG nr. 1860/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului p
Mai ai dreptul sa decontezi transportul astfel:
a) cu avionul, pe orice distanţă, clasa economică;
b) cu orice fel de tren, după tariful clasei a II-a, pe distanţe de până la 300 km, şi după tariful clasei I, pe distanţe mai mari de 300 km;
c) cu navele de călători, după tariful clasei I;
d) cu mijloace de transport auto şi transport în comun, după tarifele stabilite pentru aceste mijloace;
e) cu mijloace de transport auto ale unităţilor, dacă acestea au asemenea posibilităţi, cu încadrarea în consumurile lunare de combustibil, stabilite potrivit legii;
f) cu autoturismul proprietate personală( cap.III,art.13)( dar in limita contravalorii a 7.5l carburant/100km parcursi pe distanta cea mai scurta)


In cazul societatilor private, acestora li se vor aplica dispozitiile art. 45 si 46 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, respectiv:

”Art. 45. - Salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau strainatate vor beneficia de urmatoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare, al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice.
Art. 46. - Salariatii unitatilor trimisi in detasare beneficiaza de drepturile de delegare prevazute la art. 45. In cazul in care detasarea depaseste 30 de zile consecutive, in locul diurnei zilnice se plateste o indemnizatie egala cu 50% din salariul de baza zilnic. Aceasta indemnizatie se acorda proportional cu numarul de zile ce depaseste durata neintrerupta de 30 de zile.”


In privinta cuantumului diurnei, acesta se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate, fara ca nivelul acesteia sa poata fi mai mic decat cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice, in conformitate cu dispozitiile art. 45 lit. b) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010.

Prin urmare, diurna acordata salariatilor din societatile private pentru deplasari in Romania, dar si in strainatate, nu poate fi redusa decat prin modificarea cuantumului diurnei in aceeasi modalitate prin care aceasta a fost stabilita, respectiv prin negociere “la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate” sau direct intre angajatorul privat si salariat.

Astfel, veti putea in continutul contractului colectiv de munca la nivel de unitate sau printr-un act aditional la contractul individual de munca al persoanei trimise in delegatie in strainatate sa stabiliti cuantumul drepturilor de care va beneficia personalul trimis in strainatate, cu respectarea prevederilor minime impuse de lege si contractul colectiv de munca unic la nivel national.

Se impune a se mai face o mentiune, in sensul ca ceea ce a atras reducerea de 25% din Legea 118/2010 este suma deductibila la calculul impozitului pe profit, in conditiile in care suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare este deductibila la calculul impozitului pe profit in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice conform dispozitiilor art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare

Astfel, o reducere a cuantumului indemnizatiei de deplasare in interesul serviciului pentru personalul institutiilor publice cu 25% va atrage automat o suma mai mica care va fi deductibila la calculul impozitului pe profitul societatii private.
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2010
Constantin Alexandru Radu, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna interna rodia rodia S-a modificat suma pt.diurna in tara? Pana acum era deductibil 13*2.5 lei/zi. Sunt ceva modificari?:help: (vezi toată discuția)
Acordarea diurnei danpascu danpascu Lucrez la o societate de transport unde administratorul, refuza sa imi acorde diurna de deplasare, eu desfasurind activitatea in toata tara ca sofer de tir,de ... (vezi toată discuția)
Diurna srl 2010 cristian_barna cristian_barna Pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în interesul serviciului, care este suma ce se poate deconta zilnic si unde este reglementat ... (vezi toată discuția)