avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general diurna interna
Discuție deschisă în Contabilitate în general

diurna interna

S-a modificat suma pt.diurna in tara?
Pana acum era deductibil 13*2.5 lei/zi.
Sunt ceva modificari?:help:
Cel mai recent răspuns: Constantin Alexandru Radu , Consilier juridic 09:55, 19 August 2010
Nu, este in vigoare tot Hotararea nr. 1860 din 21/12/2006, care prevede;
"Art. 9. - Persoana aflata in delegare sau detasare intr-o localitate situate la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasaare de 13 lei, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea. "
Deductibilitate este limitata. Suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate este in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, in cazul in care contribuabilul realizeaza profit in exercitiul curent si/sau din anii precedenti.
Deoarece sunt unele discutii ca prin Legea 118/2010 se reduce si cuantumul indemnizatiei de deplasare cuvenite personalului autoritatilor si institutiilor publice pentru deplasarile in Romania in interes de serviciu, raspunsul este negativ.

Pe de alta parte, cuantumul diurnei se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate, fara ca nivelul acesteia sa poata fi mai mic decat cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice, in conformitate cu dispozitiile art. 45 lit. b) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010.

Asadar, diurna acordata salariatilor romani din societatile private pentru deplasari in Romania, dar si in strainatate, nu poate fi redusa decat prin modificarea cuantumului diurnei in aceeasi modalitate prin care aceasta a fost stabilita, respectiv prin negociere “la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate” sau direct intre angajatorul privat si salariat.

Ceea ce se poate reduce si poate sa afecteze interesele societatilor private este suma cheltuielilor ce se deduce la calculul impozitului pe profit ca urmare a micsorarii nivelului legal al indemnizatiei stabilite pentru personalul institutiilor publice. Astfel, o reducere a cuantumului indemnizatiei de deplasare in interesul serviciului pentru personalul institutiilor publice va atrage automat o suma mai mica care va fi deductibila la calculul impozitului pe profitul societatii private, atata vreme cat suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare este deductibila in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice conform dispozitiilor art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin urmare, cuantumul diurnei acordate salariatilor romani din societatile private pentru deplasari in Romania in interesul serviciului nu este redusa in baza art. 2 alin. 1 lit. a) din Legea 118/2010.
Ultima modificare: Joi, 19 August 2010
Constantin Alexandru Radu, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul diurna interna luminita_carmen luminita_carmen Buna seara, Doresc sa stiu care era cuantumul maxim acordat unui angajat pentru deplasari interne, respectiv diurna/zi in perioda 2009 - decembrie 2011 de ... (vezi toată discuția)
Acordarea diurnei danpascu danpascu Lucrez la o societate de transport unde administratorul, refuza sa imi acorde diurna de deplasare, eu desfasurind activitatea in toata tara ca sofer de tir,de ... (vezi toată discuția)