avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident rutier cu victima (pe trecere de pietoni)
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident rutier cu victima (pe trecere de pietoni)

Am si eu caz pe care pt care as vrea sfaturi. Am citit cateva topicuri pe aici dar poate imi spuneti ceva mai la obiect.
Am lovit pe cineva (o doamna in varsta de 63 de ani) pe trecerea de pietoni, pe data de 05.05.2009. Dansa s-a ''ales'' cu fractura la picior. A facut initial o operatie, la o saptama alta, ca cica au aparut complicatii si dupa o luna cand sa o externeze s-a mai descoperit ca mai are ceva la picior, ceva cu platanele oaselor nu am inteles exact.
Imi recunosc vina, circulam pe viteza, nu peste limita pe portiunea aia de drum. Limita era de 70 si eu circulam cu 60-70 km/h. Vina mea a fost ca nu am redus viteza inaintea trecerii de pietoni. Accidentul nu am putut sa-l evit. Eu rulam pe banda 1 si pe banda 2 alt autoturism putin in fata mea. Pietonii au inceput traversarea din partea stanga si eu nu i-am observat ca erau in diagonala cu masina de pe banda doi. Toti s-au oprit cand m-au vazut numai doamna accidentata nu, care alerga pe trecere in ideea de ajunge in siguranta pe partea cealalta, nu stiu. Imediat cum am observat-o am pus frana, dar nu am oprit la timp. Am coborat din masina sa vad cum se simte, am chemat salvarea etc.
Am inteles si eu ca cel mai bine e sa ma inteleg cu victima dar se pare ca nu merge. Dansa pretinde o suma de 100 mil (10.000 RON) pe care nu am de unde sa o scot ca nu mai muncesc si am si datorii.
Dupa cum am mai citit aici pe forum se cam "uzeaza" de certificatele medico-legale dupa cum inclin sa cred ca s-a intamplat si aici. Daca cer o expertiza medicala, si intradevar dansa a platit medicii pt a inventa lucruri mai grave am sanse de castig? Sau e greu de stabilit daca victima are dreptate sau nu?
Vicitma initial nu spunea ca nu vrea bani ci doar spitalizarea, dar dupa cum am observat de atunci, comportamenul dansei, ca fiind o oportunista, acum recent mi-a cerut 100 mil si chiar cat de vinovat as fi si eu nu vreau sa ma las santajat asa, mai ales ca nici nu sunt sigur ca situatia dansei e asa grava cum pretinde.
Nu credeam sa conteze asta, dar se tine intradevar cont de faptul ca victima alerga pe trecerea de pietoni? Si daca se tine cont nu cred ca o sa pot dovedi asta pt ca singurul martor trecut atunci de politie a fost vecina ei care dupa cum ma asteptam tine cu ea. Au mai fost doua persoane angajate in trecere care imi dadeau dreptate, ca a avut partea ei de vina ca alerga dar politia nu a vrut sa ii i-a in considerare cu motivul ca nu sunt martori credibili (erau mai "bruneti". Acum nu stiu pe unde sa mai gasesc martorii respectivi, doar sa dau anunt la ziar sau ceva de genul.
Pe de alta parte daca politia a procedat asa, nu pot castiga pe motiv de greseala procedurala sau cum se mai numeste? Nu vreau sa implic pe nimeni in treaba asta, dar si situatie mi se pare disperata, sa ma poata santaja victima asa.
De asemenea, accidentul s-a intamplat in timpul muncii. Nu m-a intrebat politistul de asta, dar ar schimba situatia cu ceva? Asigurarea RCA ma ajuta cu ceva? Masina respectiva era masina de serviciu.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:40, 6 Octombrie 2010
Daca nu doriti sa i oferiti victime i suma pe care v-a pretins-o, cu siguranta veti ajunge i ninstanta si probabil va va cere aceeasi suma, doar ca exista sansa ca instanta sa ii acorde pe baza actelor medicale suma corespunzatoare. Despre faptu l ca victimaalerga pe trecerea de pietoni, in mod cert nu are vreo relevanta, deoarece acea zona apartine pietonilor, iar ei cred ca pot traversa mai lent sau chiar in pas alergator. Stiti ca vinovatia va apartine, nu v-ati asigurat si in acest mod acum suportati consecintele. Imaginati-va ca daca batrana a suferit interventii chirurgicale, impactul nu a fost unul usor ...
Din cele relatate vina este in exclusivitate a dvs. Pe cale de consecinta suportati rigorile legi. Pretentiile victimei mi se par intemeiatwe chiar daca putin exagerate.
Solutia este de a va inpaca cu victima,evitind astfel un proces lung si anevoios care in final va da cistig de cauza victimei .
1. Dumneavoastra sunteti vinovat si scapati usor cu suma ceruta de doamna in cauza. De preferat ar fi sa platiti deoarece suma se poate mari ulterior cu onorariu de avocat, alte cheltuieli, etc.
2. Victima nu va santajeaza. Conform raspunderii civile delictuale puteti sa ajungeti la o intelegere amiabila, iar suma ceruta de victima reprezinta tocmai aceasta intelegere. Doar instanta in baza anumitor criterii poate limita suma ceruta. Daca va cerea daune morale de 50000 euro sa vad ce mai spuneati !!!
3. Cu alta ocazie fiti mai atent.
4. Tineti minte un lucru esential: pietonii pot traversa strada numai pe marcajul pietonal si pe la coltul strazii (singura siatuatie cand nu este neaparat necesar sa le acordati prioritate).
5. Sunt si eu posesor de permis auto asa incat scriu in cunostinta de cauza.
6. Este indiferent ca victima alerga sau mergea mai incet pe trecerea de pietoni, singurul lucru relevant este daca s-a asigurat sau nu, iar in aceasta speta(situatia de fata),din ceea ce relatati dumneavoastra concureaza doua culpe: una a dumneavoastra, care aveati obligatia legala de a reduce viteza in dreptul trecerii de pietoni, de a da prioritate pietonilor angajati in trecerea strazii pe locul semnalizat corespunzator, iar alta(dupa cum spuneti dumneavoastra) a victimei care a traversat strada in alergare !!! Sincer, nu stiu ce consitutie are doamna, dar la experienta mea, la varsta de 63 de ani, cam greu sa va creada cineva ca victima alerga.
Merci pentru raspunsuri. Si daca situatia medicala a dansei nu e asa grava cum pretinde? Din cate stiu eu poate nu are nimic si i-a pus medicul piciorul in ghips pt aparente. Ma gandesc si la asta.
Nu cred ca va doriti o expertiza medico-legala, avand in vedere ca numai dumneavoastra va aflati in culpa. In instanta, pe langa suferinta fizica, veti avea de-a face si cu suferinta psihica a victimei, reflectata in daunele morale, care nu au limita, victima putand cere oricat. De obicei instanta acorda mai putin decat se cere, dar ce va faceti dace cere, asa cum a aratat cineva anterior, 50000 de euro si se admit 10000?

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala din culpa accident - pieton beat, stabilirea vinovatiei, durata procesului precupmarian precupmarian De curand, in jurul orei 17:30, indreptamdu-ma spre casa am lovit un pieton beat care s-a angajat in trecere printr-un loc nepermis. Pietonul a trecut prin ... (vezi toată discuția)
Este accident rutier? vili_topor vili_topor Tractam un alt autoturism cu o coarda(neomologata) lunga de 5 metri. Am ajuns la o intersectie semaforizata unde aveam verde intermitent pentru viraj la ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu vatamare marius_ghi marius_ghi buna ziua anul trecut 2009 am avut un accident, mergeam cu motocicleta pe un drum judetean ce se afla cu trecere prin comuna brazi deci era in localitate, ... (vezi toată discuția)