avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati legale?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati legale?

Buna ziua!
As dori sa fiu lamurita daca este legal sa mi se aplice penalitati pe listele de plata la Asociatia.

Eu am contestat in scris o suma de bani de pe lista iar Presedintele si Administratorul mi-au motivat ca nu sunt eu atenta. Le-am spus ca eu NU platesc acea suma dar vreau sa platesc ce e cu titlul de intretinere si am cerut ca pe chitanta si fie trecuta suma si luna pt care platesc. Mi-au zis ca ei nu fac asa ceva si ca intai trebuie sa platesc acea suma intai. Neprimindu-mi banii s-au adunat 4 luni datorii si m-au dat in judecata. Am castigat procesul in sensul ca NU trebuie sa platesc acea suma. In timpul cat a durat procesul s-au adunat penalitati. Repet, pt ca nu mi-au acceptat banii pe care voiam sa ii achit, respectiv intretinerea pt fiecare luna.

In hotararea judecatoreasca nu se spune nimic despre aceste penalitati pt ele nu constituie obiectul actiunii.

Acum cu siguranta Presedintele dar mai ales Administratorul imi vor impune sa platesc aceste penalitati.

1. Este legal sa mi se aplice penalitati pt ca ei nu au dorit sa imi primeasca banii pe perioada cat am fost in litigiu??

2. Cum vor recalcula penalitatile avand in vedere ca o parte din aceste penalitati s-au pus pt suma pe care NU tb sa o platesc prin hotararea judecatoreasca???
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:27, 7 Ianuarie 2015
pentru suma pentru care este hot judecatoreasca se aplica indicele de inflatie (actualizarea sumei). pentru penalitati trebuie o actiune separata. si da este legal sa se calculeze penalitati. Aveati posibilitatea sa faceti plata intretinerii prin virament bancar. Dvs nu ati vrut sa platiti. si daca nu are cont bancar ii puneati la dispozitie prin executor judecatoresc.
Platiti suma din hotaarea judecatoreasca sa nu va treziti ca sunteti executat silit si aveti de platit si cheltuieli de executare.
In mod corect, daca in conformitate cu existenta unei hotarari rezulta ca nu datorati o anume suma, atunci nu puteti datora penalitati pentru aceeasi suma. Problema este ca s-ar putea sa va mai judecati si pe acest aspect, desi n-ati avea de ce....probabil se incapataneaza cineva sa va pretinda aceste sume
Doamna, dvs. traiti si faceti parte dintr-o as. prop. care functioneaza pe baze legale. Daca nu stiti, documentati-va, lecturati macar Legea nr. 230/2007 si HG nr. 1588/2007 (Normele de aplicare a legii mai inainte amintite).
In principiu, daca dvs. nu va achitati la timp cotele de intretinere, as. prop. calculeaza penalizari ca la orice alt serviciu oferit de alti furnizori (energie electrica, cablu TV, telefonie, etc.).
As. prop. v-a calculat aceste penalizari pe care dvs. sunteti obligata sa le achitati. Cum? Conform prev. legale - dar in nici-un caz as. prop. nu a luat ce-a mai inteleapta hotarare, aceia de a nu va mai incasa nimic, chiar daca dvs. i-ati conditionat ca pe chitanta sa se scrie asa si asa...
Chiar in aceste conditii, eu daca as fi fos casier la asoc. dvs. v-as fi incasat asa cum spuneti, fara probleme, chiar daca in momentul platii, dvs. achiati o suma partiala. V-as fi scris ca plata reprezinta chelt, intretinere pe luna ian. 2014. Sigur ca pentru intretinerea achitata mult mai tarziu se pot calcula penalizari legale pe care le puteti contesta si la Haga, nu numai la judecatoria locala - insa dupa cum am spus, in asociatie intra niste bani cu care putem achita facturi si servicii.
Pe de alta parte, daca judecatoria in sentinta data, nu a specificat nimic in legatura cu penalizarile, care in masura in care am inteles, au fost legal calculate si adaugate pe lista de plata, trebuie sa intelegeti ca asa raman. Daca dvs. vroiati aveati acces si la alte forme de plata a intretinerii (la timp) dintre care amintesc plata prin mandat postal sau direct in contul as. prop.

Mai trebuie sa intelegeti ca contestarea unor cheltuieli pe lista de plata, nu intrerupe mersul incasarilor si masurile luate de as. prop. Doar instanta poate sa ia masura de anulare a unor cheltuieli, dar am inteles ca in sentinta nu se face vorbire despre acest lucru.
Ce trebuie sa mai stiti? Ca debitele trebuiesc achitatate in ordinea formarii acestora, indiferent ca acestea reprezinta - in cazul nostru - cheltuieli de intretinere sau penalitati pentru plati efectuate la intretinere, cu intarziere.
Care ar fi punctul dvs. de vedere? Daca toata lumea ar plati cand poate sau cum se mai intampla, cand isi aduce aminte, ce s-ar intampla? Credeti ca furnizorii de servicii si utilitati au alta atitudine fata de as. proprietari?
Sfat: mergeti la as. prop., purtati o discutie serioasa, vedeti ce solutie propun dumnealor, stabiliti un plan de esalonare a platilor pe care trebuie sa-l respectati si incercati apoi sa nu mai ramaneti restanta.
Multumesc pentru raspunsuri si imi pare rau pentru cei ce isi dau cu parerea aiurea bazandu-se pe presupuneri.

Constatati ca pe lista de plata este o suma despre care considerati ca NU este corecta. Ce faceti???? O platiti?
Eu am ales sa o contest. S-a DOVEDIT ca a fost aplicata ilegal. Exista in acest sens o hotarare judecatoreasca.

Luna urmatoare am cerut sa platesc intretinerea fara acea suma. Am cerut nr de cont bancar al asociatiei. MI-au spus ca NU au cont bancar.
Am trimis banii prin mandat postal cu confirmare de primire, in care, la scop am scris Intretinere Luna August. NU au vrut sa ia banii si a trebuit sa ii iau de la posta inapoi.

Ce puteam face????

Pt domnul Adam, care cunoste legile si care a scris si descris aici, imi puteti da si art pe care eu le-am incalcat??? Pe listele de plata mi-au trecut tot timpul litigiului sumele care s-au dovedit ilegale si mi-au aplicat penalizari pt aceste sume. Mi-au calculat penalizari legale la sume ilegale.

Eu am vrut si vreau sa platesc, chiar am insistat si in acest sens am fost si la politistul de proximitate si la primarie la departamentul care se ocupa de asociatii. Politistul a spus ca va studia problema si asa a ramas iar la primarie mi-au zis sa fac cerere la Asociatie, ceea ce am si facut.
Printr-o adresa la Asociatie am cerut sa mi se faca defalcat un calcul petru sumele fara suma in litigiu si mi-au raspuns ca nu se poate face acest lucru.




Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
CorinaCa, utilizator
Ba se poate face, numai ca le e lene.
Ideea e ca dv. ati cerut in instanta numai anularea acelei sume principale calculata ilegal, nu si a penalizarilor rezultate.
Deci la asociatie se anuleaza numai suma specificata in hotararea judecatoreasca pentru ca acela este document contabil, nu si sumele adiacente (penalizari) dupa interpretari personale poate gresite, poate adevarate, dar fara document justificativ.
In contabilitate nu se opereaza cu logica, ci numai cu documente.
Pentru penalizari trebuie sa deschideti un nou proces si sa specificati ce anume penalizari nu vreti sa platiti, cele aferente sumei deja anulata, toate penalizarile care au izvorat din situatia creata, inclusiv cele aferente neachitarii cotelor legale.... sau, daca deranjul e prea mare, platiti ce e calculat pana acum si terminati povestea asta mai simplu.

Ramane la decizia dv. ce cale urmati: judecatoria sau plata integrala a restantelor (mai putin suma anulata de instanta).

Alte discuții în legătură

Penalitate la sume stabilite prin hotarare judecatoreasca cioarec carmen cioarec carmen Printr-o hotărâre judecătorească dată de judecătorie mi s-a stabilit de plată suma de 5200 lei debit şi 4500 penalităţi (sume de plată către ... (vezi toată discuția)
Abuz administrator si presedinte de asociatie Viorela Nita Viorela Nita sunt o proprietara de apartament, cele doua doamne presedinta si administratora asociatie de proprietari unde locuiesc nu doresc sa imi incaseze ... (vezi toată discuția)
Esalonarea restantelor insolvabil insolvabil Bua ziua, Am o intrebare: ce act reglementeaza posibilitatea platii esalonate a sumelor datorate la Asociatia de Locatari. Doresc sa platesc din sumele ... (vezi toată discuția)