buna ziua , va rog sa ma ajutai si pe mine cu urmatoarea problema, avem 2 contracte de leasing a unor masini din cauza neachitari la timp firma de leasing rezilieaza contractele de leasing pe motiv de neplata si calculeaza penalitati de intarziere dupa 2 ani , la ratele care nu au fost achitate la timp( in contract era prevazute penalitatile ) , factureaza diferentele ratelor de leasing pana la finalul contractului desi acesta expira peste 1.5 ani, dupa care trimite dosarul unui executor judecatoresc , ajungem la un acord cu executorul judecatoresc ca platim in 4 rate ( sau achita 7 rate mai mult decat ne-am luat noi angajamentul)., acum vine partea frumoasa primim din nou un tabel in care se calculeaza penalitati care in jumatate de an sunt mai mari decat debitul. acum intreb si eu este posibil sa iti calculeze penalitati dupa rezilierea contractului#-o#-o#-o,
Raspuns.
Dupa rezilierea contractului nu mai poate fi sustinuta nici o penalitate. Regula este: dispare obligatia principala (sau devine nula obligatia principala ) ca o consecinta nu mai exista nici clauza penala contractuala, (penalitatile) aceasta fiind subsecventa obligatiei principale.
Inocentia
inca nu am primit excutarea pentru celelate penalitati decat un tabel care l-au primit iei de la firma de leasing ca mai avem sa le achitam acele penalitati, acum mai revin cu o intrebare in cazul in care noi am lasat garantie la iei bilete la ordin fara a fi complectate cu sume pentru garantie plati rate , ei fara a face rezililierea si doar o notificare ca in cazul neplati penalitati rezilierea contractului se face in 5 zile , aveau voie sa complecteze B.O si cu valoarea penalitatilor si ratele care nu erau inca scadente .