1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii meicale, concediu de maternitate etc.
- Daca veti naste in luna februarie atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt martie 2014 - februarie 2015.
2. Plata contributiilor la sanatate nu este o conditie pentru a beneficia de CCC ci numai obtinerea de venituri, asa cum am spus mai sus.
3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(6)
In vederea acordarii drepturilor prevazute la alin. (1), persoanele care au realizat activitati profesionale in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, denumit in continuare Regulament,
beneficiaza de totalizarea perioadelor de activitate realizate in aceste state in conditiile prevazute de acesta.
...
3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?
Solutie:
Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“.
Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale.
Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.
4. Daca nu puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC poate beneficia de aceasta tatal copilului daca indeplinete aceleasi conditii aratate mai sus sau poate beneficia de stimulentul de insertie.
5. - Tatal copilului poate beneficia direct de stimulentul de insertie (fara sa mai intre in CCC) de 500 lei lunar pana implineste copilu 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru minca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
- Actele necesare petru stimulentul de insertie le procurari de la Primarie unde le depuneti apoi impreuna cu cererea pentru stimulentul de insertie.
6. Daca nici tatal nu poate beneficia de indemnizatia pentru CCC sau de stimulentul de insertie atunci va adresati Primariei pentru a vedea daca indepliniti conditiile pentru un ajutor social.
7. - In legatuta cu ajutorul social cititi pe:
[ link extern ]
- Ce scrie acolo este valabil pentru toate Primariile din tara.