1. - Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luno premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Plata impozitului pe venit nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
2. Daca indepliniti conditiile de mai sus si nu doriti sa intrati in CCC atunci puteti beneficia direct de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
3. - Problema este ca dvs. obtineti venituri in strainatate iar impozitul il platiti in Romania.
- De aceea va recomand sa puneti acaesta intrebare direct la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.
- ANPIS poate fi contactata, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Va multumesc pentru informatii!
O să ajung si la ANPIS insa mi-as dori sa merg cat de cat cu temele facute. Ideea este ca platesc nu numai impozit pe venit ci si CASS. Logica ar fi, cel putin din punctul meu de vedere, ca atunci cand am o obligatie de plata, sa se regaseasca la un moment dat si intr-un drept.
Nu vad de ce ar trebui sa se transforme intr-o problema, faptul ca imi platesc impozitele in Romania. Ar trebui sa constituie un avantaj!
Evident, problema cu ghilimelele de rigoare...
1. Asa cum v-am spus si in raspunsul precedent plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC deci nu are nici o legatura dreptul dvs. la indemnizatie pentru CCC.
2. Dvs. insa obtineti venituri in alta tara chiar daca platiti impozitul in Romania.
3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(6) In vederea acordarii drepturilor prevazute la alin. (1), persoanele care au realizat activitati profesionale in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, denumit in continuare Regulament, beneficiaza de totalizarea perioadelor de activitate realizate in aceste state in conditiile prevazute de acesta.
...
4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?
Solutie:
Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.
5. OUG 111/2010 mai spune:
Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
...
6. Din aceste motive v-am recomandat sa intrebati si la ANPIS.