avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am facut un antecontract la notar, iar intre timp ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am facut un antecontract la notar, iar intre timp vanzatorul a fost arestat preventiv

Buna ziua!Am facut un antecontract la notar, pe data de 2 decembrie 2014 pentru un apartament. Antecontractul expira pe 2 februarie. Avansul a fost 20000 ron din 100000ron. Clauza in antecontract: daca se razgandeste cumparatorul, pierde avansul, iar daca se razgandeste vanzatorul, da dublu inapoi. Intre timp, pe data de 10 decembrie, vanzatorul a fost arestat preventiv pentru contrabanda de tigari. Ce se poate face in continuare? Cum pot sa finalizez actele de vanzare cumparare sau in cazul mai putin fericit, sa imi recuperez banii? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:34, 8 Ianuarie 2015
Daca persoana privata de liberatate este unicul proprietar al bunului imobil, va confruntati cu situatia delicata in care va revine obligatia sa asteptati fie ca acesta sa incheie procura in favoarea unui tert pentru continuarea tranzactionarii bunului imobil,fie sa asteptati ca proprietarul sa fie eliberat
Atentie !
Notati la OCPI antecontractul
Vedeti ca apartamentul,in perioada in care proprietarul nu locuieste efectiv acumuleaza debite
Daca proprietarul va fi arestat perioada mai lunga,respectiv se va majora debitul,exista posibilitatea ca asociatia de proprietari sa demareze procedura de executare silita a apartamentului
Oare notarul poate sa incheie un act notarial de vanzare/cumparare prezentandu-se impreuna cu cel care cumpara intr-o vizita la puscarie?
Multumesc pentru informatii
Justitiarul711 a scris:

Oare notarul poate sa incheie un act notarial de vanzare/cumparare prezentandu-se impreuna cu cel care cumpara intr-o vizita la puscarie?


Da, se poate asa dar notarii nu au chef sa meara la inchisori...
In primul rand notarul trebuie sa verifice daca nu s a pus sechestru pe bunuri sau o alta masura de natura sa duca la o incapacitate a persoanei arestate preventiv sa vanda. Acest lucru o face notarul adresandu se procurorului.
In al doilea rand, daca acest lucru este posibil, persoana arestata preventiv poate da o procura in acest sens si sa imputerniceasca pe cineva sa vanda, deoarece un contrat de vanzare cumparare este un act juridic mai complex, mai amplu care cere mai multe operatiuni juridice conexe si care nu pot fi indeplinite de cel arestat preventiv. Nu vorbim de o simpla declaratie sau procura data de catre o persoana privata de libertate ci de un contract de vanzare cumparare care trebuie sa intruneasca anumite conditii de legalitate si alte proceduri care pot fi indeplinite numai de proprietar sau de persoana imputernicita de acesta prin procura speciala autentica (obtinere certificat fiscal, ontinere extras carte funciara autentificare, obtinere certificat perfoemanta energetica etc...)

Alte discuții în legătură

Cat de solid este un contract de vanzare-cumparare daca vanzatorul ar putea avea declansata procedura de punere sub sechestru a bunurilor yoniro84 yoniro84 Buna ziua!Am facut un antecontract la notar, pe data de 2 decembrie 2014 pentru un apartament. Antecontractul expira pe 2 februarie. Avansul a fost 20000 ron ... (vezi toată discuția)
Pacaliti de agentia imobiliara mihaela_andrei25 mihaela_andrei25 Am incheiat un antecontract pentru cumpararea unui apartament la o agentie imobiliara in urma caruia am dat un avans de 1000euro, urmand ca in termen de 30 de ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare imobil ContSters87348 ContSters87348 buna ziua! va rog sa ma sfatuiti care e cea mai buna cale de urmat la achizitionarea unui apartament, situatia concreta fiind urmatoarea: doresc sa cumpar ... (vezi toată discuția)