avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Retragerea plangerii de furt opreste procesul penal?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Retragerea plangerii de furt opreste procesul penal?

Buna ziua.Va rog frumos sa ma ajutati cu o problema.O cunostinta de a mea a lucrat intr-o Institutie bancara si a furat niste bani.Totul s-a intamplat in 4 ani pana s-a ajuns la o anumita suma.Institutia a sesizat lipsa banilor(banii erau din subventii agricole ce trebuiau sa ajunga la tarani in zona),a facut plangere la politie.Persoana inculpata a recunoscut si a achitat integral suma imputata.Institutia vrea sa se impace sau sa-si retraga plangerea,mai poate fi condamnata aceasta cunostinta a mea daca se intampla acest lucru?Si ce articole din cod sau legi trebuie studiate.Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: teslovan florentina , utilizator 15:40, 7 Ianuarie 2015
Pentru raspuns concret sunt necesare date relevante
De vreme ce precizati ca
Institutia a sesizat lipsa banilor(banii erau din subventii agricole ce trebuiau sa ajunga la tarani in zona),a facut plangere la politie
,pe cale de consecinta s-a intocmit dosar penal
S-a incheiat cercetarea penala?
ART. 228 Noul cod penal:
Furtul
(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta constituie furt şi dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau detenţia legitimă a altei persoane.
(3) Se consideră bunuri mobile şi înscrisurile, energia electrică, precum şi orice alt fel de energie care are valoare economică.


ART. 231
Plângerea prealabilă şi împăcarea
(1) Faptele prevăzute în prezentul capitol, săvârşite între membrii de familie de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se pedepsesc numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(2) În cazul faptelor prevăzute la art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.

ART. 232
Sancţionarea tentativei
Tentativa la infracţiunile prevăzute în prezentul capitol se pedepseşte.


Daca politia/parchetul au finalizat urmarirea penala,deci exista dosar penal declinat spre solutionare instantei de judecata,retragerea plangerii nu se mai poate face,
Furt sau delapidare? Daca incadrarea juridica e delapidare, nici nu poate fi vorba de impacarea partilor.
Si mie imi pare mai degraba delapidare.
@ynocentta:
Daca politia/parchetul au finalizat urmarirea penala,deci exista dosar penal declinat spre solutionare instantei de judecata,retragerea plangerii nu se mai poate face,


La furt poate fi incidenta impacarea, nu retragerea plangerii.
Daca ar fi fost incidenta retragerea plangerii prealabile la aceasta infractiune, aceasta putea interveni până la pronunţarea unei hotărâri definitive.
Trebuie dvs sa stiti ca, retragerea plangerii si impacarea nu sunt niciodata incidente in cazul acelorasi infractiuni.Retragerea plangerii opereaza la infractiunile urmaribile la plangerea prealabila(principiul disponibilitatii) iar impacarea opereaza in cazul infractiunilor urmaribile din oficiu(principiul oficialitatii).
Ultima modificare: Miercuri, 7 Ianuarie 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Multumesc foarte mult.Acum trebuie sa intreb intr-adevar daca e furt sau delapidare ,si dosarul este inca la politie ,se cerceteaza deci nu a ajuns la procuror.Politistul care ancheteaza a zis ca nu se poate sa-si retraga plangerea,de aceea am apelat la dv.sa ma lamuriti.va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere plangere penala gabita60 gabita60 Buna seara ! vreau si eu sa va intreb daca eu am facut plangere penala sotului pentru agresiune si apoi am retras plangerea ,in caz ca apare alt eveniment cu ... (vezi toată discuția)
Impacarea dintre partea vatamata si faptuitor sau retragerea plangerii prealabile in conditiile noii legislatii penale vldstf vldstf impacarea sau retragerea plangerii prealabile este conditionata de dobandirea obligatorie a calitatii de suspect sau inculpat? din ce am citit se poate face in ... (vezi toată discuția)
Retragerea plangerii gabrielr gabrielr In infractiunea de talharie si furt calificat, se poate retrage plangerea? Ca sa explic situatia: Eram in parc la..............(nu are sens numele), dupa ... (vezi toată discuția)