avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... foaia de prezenta - nereguli
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

foaia de prezenta - nereguli

Societatea unde imi desfasor activitatea a avut un control de al ITM, in urma caruia s-au instituit niste masuri de urmat. Una dintre aceste masuri este refacerea foilor colective de prezenta pentru luna precedenta, astfel incat acestea sa corespunda cu programul de lucru afisat.
Programul de lucru afisat este de la 9 la 18 de luni pana vineri iar sambata de la 9 la 13. Pe foaia colectiva de prezenta sunt pontate doar cate 8 ore pe zi pentru fiecare angajat.
Directorul societatii nu doreste pontarea orelor lucrate suplimentar sau in zilele nelucratoare...
In privinta orelor lucrate in plus in timpul saptamanii ar fi in regula daca in Regulamentul de Ordine interioara am scrie ca o ora pe zi din cele noua este pauza de masa, iar atunci s-ar ponta numai 8 ore zilnic.
Cu cele 4 ore lucrate insa sambata este o problema, pentru ca acestea ar trebui sa fie ori platite dublu ori sa se acorde o alta zi libera platita.
Fiind 8 fete pe 4 puncte de lucru, s-ar putea face ca prin rotatie fiecare sa lucreze 2 sambete pe luna iar cele doua zile de luni urmatoare sa le aiba libere. Insa daca pontam sambetele cu 4 ore, si nu pontam zilele de luni, nu ne mai iese numarul de 160 de ore pe luna.
Are cineva idee cum ar putea fi remediata situatia?
Cel mai recent răspuns: Nickyta , utilizator 18:42, 11 Octombrie 2010
Ideea de-a se da pauza de masa o ora este buna insa nu puteti face retroactiv si doar de la data in care modificati Regulamentul Intern. Insa sa si fie pauza de masa (pe care angajatele s-o ia prin rotatie intr-un interval, de ex 12-15), altmiteri in urma unui alt control veti avea, din nou, neplaceri.

Cat priveste sambetele, dvs cunoasteti bine iar angajatorul trebuie sa respecte drepturile angajatilor. Ori le plateste suplimentar, ori le da liber. iarasi, retroactiv nu prea merge daca s-au depasit 30 zile de la data efectuarii orelor suplimentare sa le dati liber.
Puteti sa va ganditi la diverse variante cum sa le acordati liber. Atentie, orele libere care se acorda sunt pentru cate ore se lucreaza. Daca lucreaza sambata cate 4 ore, pentru 2 sambete lucrate primeste o zi, luni de exemplu, liber (8 ore), zi care se ponteaza 8 ore in foaia de prezenta. Doar daca se plateste, se plateste dublu.

later edit: in ziua cand angajatii primesc liber pentru ore suplimentare lucrate, acea zi se ponteaza si se plateste normal. Asa o sa va dea socoteala.
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
crimson, utilizator
Angajatorul dvs trebuie sa inteleaga faptul ca nu este mai presus de lege si drepturile angajatilor trebuiesc respectate de toata lumea, fara nici o exceptie.
Pauza de masa trebuie respectata daca este prevazuta in ROI, nu doar scrisa pe hartie.
Orele suplimentare trebuiesc fie platite cu 200%, fie compensate cu timp liber. Daca este prevazut program sambata, se poate acorda un spor de "sambata si duminica", in multe cazuri am vazut ca este de 10%.
masurile impuse de organele de control trebuiesc respectate si pe procesul verbal scrie si termenul in care trebuie sa prezentati dovada ca ati indeplinit masurile dispuse.
va multumesc pentru raspunsul prompt, ne-a fost de foarte mare ajutor :)
Cu multa placere:)
Organul a cerut refacerea foilor colective de prezenţă pentru luna precedentă?! Să înţeleg că în hârtii lucrurile trebuie să pară "normale", dar orele lucrate suplimentar în luna precedentă nu sunt compensate conform legii? Angajatorul nu a fost sancţionat pentru încălcarea dreptului la repaus zilnic şi săptămânal?

Întrebaţi de remediu. E simplu: respectaţi legea! Trataţi-i pe acei salariaţi ca pe oameni, nu ca pe sclavi. Încercaţi! Vor aprecia asta şi se va reflecta şi în productivitatea lor. Regula căreia i se tolerează prea multe excepţii este: timp de lucru de 8 ore zilnic, sâmbăta şi duminica libere, ore suplimentare numai cu acordul salariatului şi compensate, aşa cum menţiona şi colega nikol.ilea, prin compensare în bani (200%) sau în timp liber.
Ca salariaţi, protestaţi atunci când vă sunt terfelite drepturile pe care legea vi le recunoaşte. Esenţial e să fiţi uniţi şi fermi.
ªtiu că sună a discurs sindicalist, dar un remediu mai bun pentru practica asta nefericită şi ilegală nu găsesc.

Acum mai bine de 100 de ani, a fost câştigat dreptul la un program decent de lucru pornind de la o idee simplă: 8 ore pentru muncă, 8 ore pentru recreare, 8 ore pentru odihnă. Tocmai asta încearcă şi legea să întărească. Problema e că prea mulţi salariaţi nu sunt capabili să-şi apere cu fermitate drepturile şi acceptă tratamente ilegale. Pauza de o oră?! Asta duce la 9 ore petrecute "legal" la muncă, la care adăugăm timpul pierdut pentru pregătirea pentru lucru şi pentru transport la şi de la lucru. Ce rezultă? Vreo 11 ore dedicate muncii. ªi restul de timp pentru recreare, familie, odihnă?

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare platite simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Sunt noua in domeniu si am nevoie de putin ajutor va rog frumos. 1. In cazul orelor suplimentare ( ma refer la cele legale 48 ore/saptamana), in ... (vezi toată discuția)
Ce drept de plata mi se cuvine la orele suplimentare raport salariu brut-program de lucru,orele 7°° - 20 °° nameno nameno Am lucrat In cadrul unei soc. de constructii cu,contract de munca din prima zi de angajare de la data 10.06.2014-04.07.2014 .Contractul a fost Incheiat pe ... (vezi toată discuția)
Angajare ContSters118932 ContSters118932 Buna Ziua.Incerc de ceva vreme sa ma angajez la o firma de constructii si...nu reusesc.Motivul: - mare parte(cele cu anunt) pun din start program de 10 ore ... (vezi toată discuția)