avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu minim Germania 2015
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu minim Germania 2015

La 01.01.2015 a intrat in vigoare legea salariului minim in Germania, respectiv 8.5 euro/ora. Se presupune ca si soferii firmelor de transport, care efectueaza transport Ro-De si De-Ro vor trebui sa fie platiti cu 8.5 euro pentru fiecare ora lucrata pe teritoriul Germaniei.
Intrebarea este cum se va evidentia acest lucru in Romania? Se face un act aditional la CIM? In acest caz se plateste si salar si diurna de deplasare pentru perioada in care soferul este in cursa?
Poate o tara sa oblige firmele de transport din Romania sa plateasca angajatii conform legilor sale?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 22:27, 7 Ianuarie 2015
Nu. Cred ca legea respectiva se refera la firmele care doar au sediul si angajatii in Rom, in acte, dar in fapt isi desfasoara activitatea in strainatate.
Atasez raspunsul primit de Uniunea nationala a transportatorilor din romania, de la vama germana: [ link extern ]
Se pare ca germanii vor sa ne oblige sa platim soferii cu salariul lor minim
Salariul minim se va aplica tuturor angajaților ("beschäftigt"), pe teritoriul Republicii Federale Germania. Indiferent dacă angajatorul este stabilit în Germania sau în altã țarã, angajații în sectorul transporturilor sunt angajați în Germania în timpul perioadelor de muncã executate în Germania. Astfel, dispozițiile legii se vor aplica, de asemenea și în cazurile de cabotaj și de tranzit. Pentru fiecare orã pe care lucrãtorul în transporturi o efectueazã pe teritoriul german, se va aplica salariul minim.
[ link extern ]


Legea o gasiti aici:
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 7 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Si in acest caz , se va face un act aditional la CIM, in care se specifica faptul ca pentru orele lucrate pe teritoriul Germaniei, soferul va fi platit cu 8.5 euro/ora? Adica contravaloarea in lei, la data intocmirii statului de plata? Sau ce curs BNR folosim?
Si diurna se acorda pentru fiecare zi de deplasare?
Eu am inteles altceva din ceea ce am citit.
Doar angajatorii straini care detaseaza personalul in Germania este obligat la plata salariului minim pe economie conf legii germane. Aceste situatii sunt:
- detaşarea unui lucrător de la o societate cu sediul într-un stat membru, la o filială a acesteia situată în Germania;
- detaşarea unui lucrător de la o societate cu sediul într-un stat membru, în cadrul unei societăţi germane aparţinând aceluiaşi grup de societăţi;
- detaşarea unui lucrător în cadrul unui contract comercial (execuţie de lucrări sau prestare de servicii, transport, etc.) încheiat cu un beneficiar care are sediul social sau operaţional în Germania.

Astfel ca, in opinia mea, transportatorii care tranziteaza Germania si cei care descarca ori incarca din Germania, dar contr de transport nu e incheiat cu o firma germana sau o subsidiara a acesteia, nu sunt obligati la plata salariului minim prev de legea germana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna in germania dan-sibiu dan-sibiu Buna ziua ..ce diurna trebuie sa ofer eu unui muncitor angajat in Romania srl-d detasat in germania...multumesc (vezi toată discuția)
Diurna esterna si salariu pe germania contaama contaama BUNA ZIUA, VA ROG FRUMOS SA MA AJUTATI CU CATEVA INFORMATII DESPRE FIRMELE DE TRANSPORT CARE AU CONTRACTE CU CLIENTI IN GERMANIA. AM O SOCIETATE CARE ... (vezi toată discuția)
Lege salar minim germania-milog mostwantu mostwantu Avand in vedere ca inca nu s-a clarificat situtia soferilor care incarca/descarca pe teritoriul Germaniei, ei trebuind sa fie remunerati cu cei 8,5 Euro/ora, ... (vezi toată discuția)