Buna seara! As avea si eu o intrebare. Sunt titularul unei institutii de invatamant superior. Pot beneficia de indemnizatie crestere copil daca am semnat un act aditional la contractul individual de munca pe 15.10.2014 care prevede urmatoarele:
1. Se modifica elementul III - conditii de angajare, al contractului individual de munca si va avea urmatoarele prevederi: o fractiune de norma de 3 ore/saptamana.
2. Se modifica elementul IV - Salariul, al contractului individual de munca si va avea urmatoarele prevederi: Salariul de baza lunar brut este de 150 lei.
Eu am ore doar pe semestrul I, pe semestrul al doilea nu mai am ore. Ei nu mi pot desface contractul de munca....caci nu este pe o perioada determinata. Daca ar fi fost banuiesc ca s ar fi specificat pe undeva acest lucru. Lucrez in aceasta institutie de 11 ani.....din cauza numarului redus de studenti unele persoane nu mai au norma intreaga.....eu nu mai sunt cuprinsa pe statul de functiuni pe semestrul al doilea. Sa le fac o instiintare scrisa cum ca sunt in luna a 4 a de sarcina? Practic, in luna februarie incepe al doilea semestru, dar eu, teoretic nu as mai avea cum sa fiu platita.....mi se poate desface contractul de munca in aceasta perioada?
De exemplu, pe fluturasul de salariu din luna noiembrie scrie: salariu negociat: 1200/20..................salariu realizat: 150 ron , TOTAL CU SPOR: 173
1/2 NORMA
TOTAL VENIT: 173
UNU 0,5%: 1
CAS 9,5%: 18
CASS 6,5%: 10
1. Durata timpului de munca mentionat in c.i.m. nu afecteaza dreptul de a beneficia de indemnizatia de somaj.
2. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....
Care este data preconizata a nasterii?
3. Daca sunteti insarcinata, atunci ar trebui sa anuntati in scris angajatorul.
art.2 din OUG 96/2003
În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
........
c)salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;
....
4. Daca nu mai au studenti, atunci exista posibilitatea sa fiti concediata.
Eu ar trebui sa nasc pe la mijlocul lunii iunie. Dar cu ceea ce am specificat pe fluturasul de salariu ma incadrez pentru obtinerea indemnizatiei pentru CCC?
1. Daca data preconizata a nasterii este iunie 2015, atunci perioada eligibila pentru CCC este iulie 2014 - iunie
2. Asadar , in perioada de mai sus, va trebui sa aveti realizate venituri supuse impozitului pe venit timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010 (venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole), sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010 (somaj, concedii medicale , CCC, concediu fara plata pentru cresterea copilului etc.).
3. Nu cred ca puteti acoperi o perioada mare cu concediu medical , un concediu de risc maternal va ajuta mai mult - acesta are o durata de maxim 120 de zile .
Conform OUG nr.96/ 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, concediul de risc maternal este concediul de care beneficiază salariatele gravide, care au nascut recent sau care alapteaza pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor. Salariatele protejate (salariata gravida, salariata care a nascut recent si/sau salariata care alapteaza) pot beneficia de concediu de risc maternal daca angajatorul, din motive justificate, nu poate sa modifice conditiile, orarul si/sau locul lor de munca in conformitate cu recomandarile medicului de medicina muncii.
Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist care urmareste sarcina, care va elibera un certificat medical în acest sens.
Am inteles ca este vorba de venituri supuse impozitului. Eu v am scris mai sus ce venit am de 3 luni: 150 ron. Din luna iulie pana in luna octombrie..implicit, venitul meu lunar net era de 1235 ron. Odata cu modificarea contractului de munca am ajuns in situatia asta.
Dumneavostra imi sugerati sa mi iau concediu cu risc maternal in luna ianuarie...eliberata banuiesc de catre medicul specialist.....astfel incat in luna februarie sa nu ma trezesc cu CIM incheiat.
Veniturile din salarii sunt venituri impozabile , chiar daca in cazul dvs nu ar fi posibila retinerea impozitului pe venit.
Eu v-am sugerat acel concediu de risc maternal, avand in vedere ca pentru perioada februarie - iunie 2015 exista posibilitatea sa nu aveti venituri , din ce ati mentionat dvs. si, in al doilea rand, ca are o durata mai mare ca timp.
Nu va trebuie 120 de zile si cat sa acopere perioada pana la intrarea in concediu prenatal (care poate avea o durata de maxim 84 de zile, avand in vedere ca 42 de zile sunt obligatorii pnetru concediu postnatal).