avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contract comodat auto. Rovigneta neplatita.
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contract comodat auto. Rovigneta neplatita.

Buna ziua,
Acum vreo 6 luni am incheiat un contract de comodat pentru un autoturism proprietate personala.Din acest contract decurge faptul ca toate taxele , amenzile etc. cad in sarcina comodatarului. In luna decembrie 2014 am primit acasa, de la CNADNR, o amenda contraventionala pentru lipsa rovignetei. Dupa verificari am constatat ca intr-adevar, auto pe care l-am imprumutat nu detine rovigneta. Am luat legatura cu comodatarul, dar acesta sustine ca nu plateste nici o amenda.Mentionez ca auto circula in continuare fara rovigneta si ca in acest caz amenzile pot curge in continuare. Cum pot proceda in cazul acesta? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ddaannbz , utilizator 08:25, 9 Ianuarie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Conditionat de interesul dvs,fie achizitionati dvs rovinieta,fie notificati beneficiarul bunului mobil sa isi asume responsabilitatea contractual asumata-sub sanctiunea anularii contractului
Contractul de comodat este un contract unilateral, deoarece, din momentul incheierii lui, naste obligatii numai pentru comodatar.
In cazul in care situatia de fapt impune ,respectiv comodatarul nu isi respecta obligatiile contractual asumate,comodantul se poate manifesta discretionar, dispunand de bunul sau dupa bunul plac.
El este tinut sa respecte dispozitiile contractului de comodat, fiind obligat sa nu tulbure folosinta temporara a bunului respectiv.
Scadenta obligatiei de restituire este cea prevazuta in contract.
Avand in vedere faptul ca acest tip de contract este unul cu titlu gratuit cel putin din perspectiva comodantului, codul civil instituie,
Art. 1573

Daca insa in curgerea termenului sau mai inainte de a se fi indestulat trebuinta comodatarului, comodantul insusi ar cadea in o trebuinta mare si neprevazuta de acel lucru, judecatorul poate, dupa imprejurari, sa oblige pe comodatar la restitutiune. (C. civ. 1023)
.
In cazul in care comodantul ar avea o necesitate importanta si urgenta,in speta sa nu mai acumuleze si sa nu mai fie obligat la plata de amenzi care apartin comodatarului, instanta poate, dupa imprejurari, sa-l oblige pe acesta la restituirea lucrului chiar inainte de expirarea termenului stipulat sau inainte de satisfacerea trebuintelor sale.
Sa inteleg ca trebuie sa contactez un avocat? Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract de comodat SSATANA71 SSATANA71 buna ziua .am facut un contract de comodat cu o persoana fizica pe 50 de ani.intrebarea este cum pot schimba contractul pe mai putini ani daca cel cu care am ... (vezi toată discuția)
Vanzare auto fara schimbarea proprietarului kkmak kkmak Vreau sa vand un auto(mai exact un Pick-Up Dacia 1.9Diesel) si avend taxa de mediu extraordinar de mare pe langa cat de veche este masina,daca cumparatorul nu ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract comodat??? sks sks Buna ziua, Numele meu este Elena si ma confrunt cu o problema delicata. Am facut pentru firma sotului meu un contract de comodat pe termen nelimitat - pentru ... (vezi toată discuția)