avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... OUG 9/2013 - Timbrul de mediu pentru autovehicule
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

OUG 9/2013 - Timbrul de mediu pentru autovehicule

Buna ziua,
Tatal meu a decedat in urma cu aproximativ 3 ani si jumatate. In afara de locuinta (apartament) aflata in proprietatea sa, se afla si un autoturism DACIA LOGAN inmatriculat in anul 2005. Pentru acest autoturism nu s-a achitat nici o taxa fie ea de prima inmatriculare, de poluare sau timbru de mediu deoarece la momentul primei inmatriculari legea nu prevedea plata unei astfel de taxe.
In urmatoarele 2 luni de zile vom face toate demersurile cu privire la succesiune (din pacate nu le-am putut face pana acum). Mostenitori vom fi eu, mama si sora mea. Intrucat eu am deja masina, am decis de comun acord ca in urma succesiunii, masina tatalui meu sa ii revina surorii mele.
Potrivit OUG 9/2013 autoturismele dobandite prin mostenire nu datoreaza timbru de mediu daca inmatricularea se face in termen de 2 ani de zile de la data deschiderii succesiunii.
Neclaritatea mea este urmatoarea : Data deschiderii succesiunii reprezinta data decesului (care a avut loc cu mai mult de 2 ani in urma) sau data cand incepem noi demersurile in acest sens?
Pe scurt, potrivit literei legii, sora mea va avea de achitat acest timbru de mediu sau nu?
Cei de la DRPCIV Bucuresti sustin ca ar fi 2 ani de zile de la data decesului dar acest lucru nu e prevazut in lege si foarte probabil vor cere timbru de mediu cand vom depune dosarul de inmatriculare. Cum putem combate acest aspect daca totusi legea ne scuteste de plata acestei taxe?
Fac aceasta intrebare intrucat valoarea timbrului de mediu (circa 1780 EURO) depaseste valoarea de piata a masinii si plata acestuia este oarecum absurda in aceste conditii.
Va multumesc.
Dan
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2015
calinescudan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Canciu , Avocat 17:36, 12 Ianuarie 2015
deschiderea succesiunii este data decesului defunctului. Mai asteptati cu masina, se va scoate in curand taxa de poluare si o veti inmatricula , tot prin instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa auto pentru autoturism dacia dobandit prin mostenire Popesku Popesku Buna ziua , am mostenit o Dacia de la tatal meu care a decedat . Mai am un frate si masina vreau sa o inmatriculez pe numele meu dar trebuie platit timbrul de ... (vezi toată discuția)
Oug 9/2013 modificata dragospako dragospako Buna ziua, referitor la Oug 9 /2013 completata , m-am lovit de curand de urmatoarea interpretare a celor de la ANAF : In aceasta ordonanta exista articolul 8 , ... (vezi toată discuția)
Completare cerere de restituire taxa auto elina20099 elina20099 Buna ziua. Conform certificat de mostenitor , am mostenit un autoturism ,in urma decesului tatalui meu. Am gasit cerere model, catre Administratia Finantelor ... (vezi toată discuția)