Intr-un caz de executare silita , s-a depus contestatie la executare , separat cerere de suspendare provizorie , la aceasta din urma , s-a depus cerere de ajutor public judiciar(pentru scutirea de la plata cautiunii , intrucat persoana in cauza este persoana fara venit !) care a fost respinsa , cu posibilitatea de reexaminare .
Intrebarea este urmatoarea :in paralel cu cererea de reexaminare (privind plata cautiunii ) , se poate depune si cererea pentru ordonanta presedentiala , privind acelasi subiect , urgenta , fara citarea partilor ?
Si daca da , imi puteti oferi cateva detalii , cum sa procedeze ?
Pentru plata cautiunii nu se acorda scutire, cel munlt o reducere de la acel 10%..
Vedeti OUG 51/2008 modificata:
ART. 6
Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
a) plata onorariului pentru asistenţă prin avocat;
b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecătoresc;
d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Multe instante nu asimileaza taxa judiciara cu acea cautiune, desi altele accepta..
Stiu despre ordonanta de urgenta , dar exista si precedentul de la CEDO , cand s-a dat dreptate contestatorilor , in ceea ce priveste plata cautiunii versus posibilitatea unui proces echitabil .
Daca nu se admite , atunci merge , in reexaminare , cerand reducerea cautiunii si evatual o esalonare , iar in paralel , poate accesa si ordonanta presedentiala ?