avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu maternitate cu venituri PFA si contract de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu maternitate cu venituri PFA si contract de munca

Buna ziua,

As vrea ca de la 1 februarie sa intru in concediu de maternitate, insa as dori sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste veniturile care vor fi luate in considerare la calculul indemnizatiei de maternitate.

In acest moment, obtin venituri din:

1. CIM cu 1 ora/zi, salariu brut 145 lei/luna, la care se plateste contirbutia de 0,85% pentru concedii medicale
2. Venituri din PFA in sistem real, aprox 4000 lei/luna, la care nu am platit contributia de 0,85%.

La calculul indemnizatiei de maternitate se va tine cont de toate veniturile (CIM+PFA) sau doar de cele pentru care s/au achitat 0,85%

Pot achita retroactiv contributia de 0,85% pentru veniturile de pe PFA (pe care le obtin doar din luna septmebrie 2014)?

La depunerea declaratiei pentru asigurarea pentru concedii medicale pentru veniturile de pe PFA voi depune decizia de impunere pt venitul estimativ, care este considerabil mai mic decat venitul realizat. Se poate face reglarea dupa ce primesc si decizia privind platile de efectuat dupa declararea venitului realizat?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:02, 13 Ianuarie 2015
La calculul indemnizatiei de maternitate se va tine ont numai deveniturile pentru care s-a achitat contributia de 0,85%.

Asadar, societatea la care sunteti angajata cu c.i.m. va plati indemnizatia de maternitate.

Pentru PFA va trebui sa incheiati un contract de asigurări sociale pentru concedii şi indemnizaţii cu casa de asigurări de sănătate la care acestea sunt luate în evidenţă ca plătitori de contribuţie de asigurări sociale de sănătate.

Pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, a căror contribuţie calculată la venitul estimat este mai mare, respectiv mai mică decât contribuţia datorată, calculată în raport cu decizia de impunere anuală, casele de asigurări de sănătate vor proceda după cum urmează:
a) în cazul în care venitul realizat este mai mare faţă de venitul estimat, conform deciziei de impunere anuale emise de organele fiscale, suma realizată în plus se va distribui proporţional pe cele 12 luni, contribuţia recalculându-se în mod corespunzător, cu luarea în considerare a plafonului stabilit de lege. Diferenţa de contribuţie rămasă de achitat conform deciziei de impunere anuale se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează şi nu se datorează majorări de întârziere potrivit reglementărilor în materie privind colectarea creanţelor bugetare. În situaţia în care asiguratul a beneficiat de indemnizaţie de asigurări sociale de sănătate în anul financiar închis, cuantumul indemnizaţiei se recalculează, urmând ca suma rezultată în plus să fie compensată cu obligaţia de plată rezultată din decizia de impunere anuală sau cu obligaţii de plată viitoare, după caz;

b) în cazul în care venitul realizat este mai mic faţă de venitul estimat, conform deciziei de impunere anuale emise de organele fiscale, contribuţia se recalculează, urmând ca diferenţa achitată în plus de asigurat să fie compensată cu obligaţiile de plată viitoare. În situaţia în care asiguratul a beneficiat de indemnizaţie de asigurări sociale de sănătate în anul financiar închis, cuantumul indemnizaţiei se recalculează, urmând ca indemnizaţia plătită în plus să fie compensată cu diferenţa de contribuţie achitată conform deciziei anticipate sau cu obligaţii de plată viitoare, după caz;

c) în cazul în care asiguratul a realizat pierdere fiscală, conform deciziei de impunere anuale emise de organele fiscale, contribuţia achitată de contribuabil se restituie. În situaţia în care asiguratul a beneficiat de indemnizaţie de asigurări sociale de sănătate în anul financiar închis, contribuţia achitată de asigurat se compensează cu indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate, iar în cazul în care rămân diferenţe, acestea se recuperează sau se plătesc, după caz.

La expirarea termenului prevăzut la lit. a, pentru sumele datorate şi rămase neachitate se vor percepe majorări de întârziere potrivit prevederilor legale în materie de colectare a creanţelor fiscale.
[ link extern ]
Va multumesc mult pentru raspuns. Voi merge la CASMB sa inregistrez contractul incepand cu ianuarie, dar banuiesc ca pentru aceasta va trebui sa merg sa depun declaratia de venit estimativ pe 2015.

Dupa ce am analizat intreaga situatie, m-am gandit sa intru in concediu de maternitate dupa prima saptamana din februarie, a.i. sa platesc contributia de 0,85% pentru doua luni (ianuarie si februarie). Pentru februarie voi emite o factura de prestari servicii, iar dupa data de 7 februarie voi intra in CM. Va rog sa imi spuneti daca se va tine cont si de venitul din luna februarie, avand in vedere faptul ca vor fi doar 5 zile lucratoare din luna pana cand voi intra in CM. Logica imi spune ca atata vreme cat platesc cei 0,85%, va fi in regula.

Mentionez ca in ultimele 12 luni cotizez cu cei 0,85% pentru un salariu de 143 lei/luna.

Multumesc!
Interventie moderator:
:rtfm:
v_florina:

1. Pentru intelegerea problemelor ridicate de dvs. si pentru continuitate in raspunsuri nu este bine sa deschideti un nou topic pe aceeasi problema.

2. Intrati tot pe acest topic si folositi butonul "raspunde".

v_florina a scris:
Buna ziua,

Am urmatoarea situatie:
1. Contract individual de munca cu 2 ore pe sapt, salariu brut 143 lei, la care achit 0,85% contributie pentru concedii medicale.
2. Venituri din PFA la care nu am achitat pana in prezent cei 0,85%, si as fi vrut sa achit pe ianuarie si partial din februarie, inainte de a intra in concediu de maternitate pe 7 februarie.


Am fost azi la Casa de Sanatate pentru a rezolva cu plata celor 0,85% aferenti concediului medical, pentru a putea beneficia si de luarea in considerare a veniturilor incasate pe PFA la calculul concediului de maternitate.

Mi s-a spus ca nu pot fi cumulate veniturile din CIM si cele de pe PFA, astfel incat trebuie sa duc intai decizie de incetare a CIM, pentru a ma putea inregistra la ei cu veniturile din PFA.

Va rog sa ma lamuriti, din ce am citit pe forum si in legislatie, nu exista aceasta interdictie de a nu putea cumula veniturile din CIM si PFA.

De asemenea, daca prima varianta nu este legala, si duc decizie de incetare a CIM cu 31 decembrie, mi s-a comunicat ca trebuie sa cotizez doua luni intregi (ianuarie si febriarie), si in niciun caz ianuarie si partial februarie. Altfel, nu indeplinesc stagiul minim.

Mi s-a mai spus ca nu se face media veniturilor din ultimele 6 luni (cand as avea CIM 4 luni si PFA 2 luni), ci se iau in considerare doar veniturile din PFA pe cele doua luni cotizate, ianuarie si februarie.

Multumesc anticipat pentru lamuriri!


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul cuantum indemnizatie maternitate pt pfa cleo.todinca cleo.todinca Buna ziua! Sunt PFA din sept 2007. Am platiti pt 2008, pe baza declaratiei estimative de venit, contributia de 0.85% pt concedii medicale. Cand am fost la ... (vezi toată discuția)
Pfa-pfi contributii la stat doar pt nov-dec 2011 geenabradea geenabradea Buna ziua, Am un Pfa caruia i-am intrerupt activitatea pe 3 ani, anul acesta nu am avut activitate deloc . Daca acum, in noiembrie incep activitatea,in ... (vezi toată discuția)
Pfa obligatii fiscale georgianamoroi georgianamoroi Ce obligatii fiscale are un PFA , (somaj, pensii, sanatate) si ce cote? Stiu ca trebuie sa plateasca 16% impozitul, dar nu stiu exact celelalte obligatii pe ... (vezi toată discuția)