avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copii

Buna ziua.
Supun atentiei dvs urmatorul caz: un cuplu divortat are in custodie comuna doi copii mici si, la divort, au comunicat ca vor locui impreuna, pentru cresterea copiilor, fara a face vreun partaj al bunurilor. Intre timp femeia a presupus ca vor fi un cuplu in continuare si are manifestari inadecvate, violente, atunci cand fostul sot vrea sa isi traiasca viata amoroasa in afara casei. Mentionez ca adesea copiii sunt martori la certuri, ea spunandu-le ca tata vrea sa ii paraseasca, in cuvinte imposibil de reprodus pe site. In plus, copiii sunt folositi drept instrumente de santaj si constrangere de catre mama. Consider ca mediul in care cresc copiii este departe de a fi adecvat, ba chiar poate dauna dezvoltarii normale a acestora.
Intrebarea ar fi: care sunt situatiile in care legea din Romania incredinteaza copiii tatalui, daca mama dovedeste un comportament impropriu dezvoltarii armonioase a unui copil? Femeia este incoerenta in orice incercare de comunicare, nu vrea nici sa ii creasca singura, nu vrea nici sa ii incredinteze tatalui, vrea doar ca, prin intermediul acestor tertipuri, tatal sa nu poata pleca din casa.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:46, 9 Ianuarie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
ar fi bine sa isi partajeze lucrurile si sa locuiasca separat
E pacat ca, atunci cand au luat decizia neinspirata de a continua sa locuiasca impreuna, cei doi nu au contactat un psiholog pentru a intelege efectul acestei decizii asupra copiilor.
In afara situatiei ca ar fi foarte mici (foarte mici, bebelusi, sub 3-4 ani), este confuzant pentru copii sa traiasca in aceeasi casa ambii lor parinti.
Un copil din parinti despartiti simte ca si-a pierdut cumva o parte din constiinta proprie si e in natura umana sa spere sa se reintregeasca.
Convietuirea parintilor despartiti da sperante desarte unui copil al lor, nu e corect fata de ei, el nu intelege si va suferi un abandon ori de cate ori unul dintre parinti nu va participa la activitati comune familiei: masa de seara, Craciun etc.
De asemenea, inceputul dramei abandonului va aparea abia la momentul cand unul dintre parinti va parasi locuinta; si asta e inevitabil. Problema este ca aceasta drama se va suprapune pe perioada anterioara de sperante si nu iese prea placut sufletelul ala de copil din toata povestea asta.

In privinta locuintei pe viitor a copiilor, ar trebui luata in calcul situatia de fapt in integralitatea ei: cine ingrijeste copiii, ce varste au, ce doresc ei, cine petrece mai mult timp cu ei, cine are ajutor sau cine se descurca singur etc.
Parerea mea este sa nu faceti nicio modificare de fapt pana nu discutati cu un avocat.
De asemenea, spuneti despre lipsa posibilitatii de comunicare cu doamna. Este important in ce conditii s-a incercat comunicarea, s-a apelat la un psiholog, preot, nas, mediator, avocat? Sau discutiile au fost doar intre cei doi?
In ultimul caz, prima recomandare este aceea de a elimina cat posibil contactele si comunicarile dintre cei doi in scopul de a schimba rutina. Apoi vazut in ce circumstante DIFERITE s-ar putea discuta, musai cu o persoana neutra de fata.
Dupa ce aflati in mod concret ce doreste doamna, ar trebui sa va luati cateva zile pentru a-i propune un program cat mai adaptat nevoilor copiilor si cerintelor ei, in functie de disponibilitatea dv.
De asdemenea, viata amoroasa ar trebui ascunsa copiilor in aceasta situatie. Este o tradare pe care o faceti in ochii lor. Nu puteti sa le dati sperante in timp ce-i abandonati. Cam asta simt ei, o contradictie si ii afecteaza psihologic pe termen lung. Sincer, daca asta e necesar, ati putea sa o intrerupeti o perioada. Pentru copii.

In rest, sunt multe de spus, dar cunosc putine detalii. Mergeti musai la un psiholog si macar la o discutie cu un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie copii mama2 mama2 Buna ziua, As vrea sa primesc niste opinii legate de urmatoarea situatie. Casatorita de 11-12 ani, mama a doi copii minori (unul de peste 10 ani). In urma ... (vezi toată discuția)
Părăsire domiciliu cu copil minor gabriel32 gabriel32 Buna ziua. Întreb in numele unei prietene: ea, soțul și copilul de un an jumate locuiesc in aceeași casa cu socrii (intrări separate, spațiu separat). ... (vezi toată discuția)
Schimbare custodie exclusiva copii in custodie comuna madalinale madalinale Buna ziua! Am si eu o mare problema, si anume: am custodia exclusiva a 2 copii gemeni de cand acestia aveau 2 ani (acum au 11,5 ani) DAR [b]doresc sa schimb ... (vezi toată discuția)