avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Sanctiune contraventionala - teren nesalubrizat
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Sanctiune contraventionala - teren nesalubrizat

Sunt proprietarul unui teren intravilan pe care l-am achizitionat cu intenţia de a edifica o casă pe acesta. In prezent terenul este viran si nefolosit, iar pe acesta a crescut vegetatie. In vara anului 2014 autoritatea locala, invocand acte normative referitoare la protectia mediului, m-a înştiinţat cu privire la obligaţiile de salubrizare a terenului, solicitandu-mi sa tai vegetatia spontana, care crescuse pe teren la un nivel mai mare. Menţionez că pe terenul meu, în afară de vegetatie, care într-adevăr, nu era tăiată, nu se găseau deşeuri, gunoaie sau alte materiale care puteau afecta mediul, care puteau aduce daune asupra sănătăţii oamenilor, bunurilor sau mediului, sau care puteau polua apele freatice, atmosfera sau solul. La scurt timp dupa aceea mi-a fost aplicata o sanctiune contraventionala, conform unei hotarari locale care sancţionează cu amendă încălcarea “obligaţiei de a asigura salubrizarea terenului aflat în proprietate, neocupat productiv sau funcţional”. Precizez ca H.C.L. a fost emisa in baza prevederile O.U.G. 195/2005 privind protectia mediului. La descrierea faptei s-a mentionat doar “nu a efectuat salubrizarea terenului intravilan (tăiat iarba) deţinut in strada (...)". Solicitand lamuriri reprezentantilor locali mi s-a spus că s-a iniţiat o campanie împotriva celor care nu şi-au tăiat iarba de pe terenuri şi că s-a dispus sancţionarea celor în cauză. Intrebând la ce înălţime a firului de iarbă suntem pasibili de amendă şi când, din punctul d-lor de vedere, fapta constituie contravenţie, mi s-a răspuns “cam la 20 cm, asa am apreciat noi”. În lipsa unui act normativ care să reglementeze în mod clar aspectele legate de momentul în care fapta de a nu taia iarba poate fi apreciată drept contravenţie (inaltime, tip de vegetatie, suprafata, etc.) , apreciez drept ilegala sancţionarea mea pentru încălcarea prevederilor privind “obligaţia de a asigura saubrizarea terenului aflat în proprietate, neocupat productiv sau funcţional;” Ma intreb ce s-ar fi intamplat daca as fi cultivat pe teren porumb, rapita, cartofi sau orice planta mai inalta. As fi fost obligat sa o tai? Consider ca în scopul urmarit autoritatea locala trebuie să adopte măsuri cu privire la întreţinerea şi înfrumuseţarea spaţiilor verzi din curţile cetăţenilor şi de pe terenurile acestora şi să emită acte normative în acest sens. Doresc sa imi spuneti dacă un teren, pe care se afla doar vegetatie crescuta spontan, chiar şi mai înaltă, poate fi considerat un teren insalubru/nesalubrizat, în înţelesul O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului (art.68 lit b)/sanct. de art.96 pct.10)? Indiferent de raspuns va rog sa motivati.
Ultima modificare: Vineri, 9 Ianuarie 2015
Botosneanu, utilizator
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 15:56, 9 Ianuarie 2015
D-voastra ne cereti un lucru aproape imposibil : sa talmacim cum gandeste un politist si inca unul de la ,,locala" :slap:
Las' ca nici consilierii nu sunt mai breji! Cel mai simplu test: puneti-l pe un consilier de la capitala/municipu/comuna sa citeasca un text la prima vedere.
Mai mult de jumatate nu-si justifica absolvirea clasei a patra.
D-voastra nu cu ordonanta va luptati, sau nu va luptati direct ci pe ocolite.
Vi s-a aplicat o amenda contraventionala in temeiul hcl-ului. Acest act, hcl, poate fi atacat in instanta, e vorba de contencios administrativ.
,,Tehnica" prin care se poate desfiinta o hcl in instanta (si pe cale de consecinta efectele produse de aceasta) presupune cunostinte juridice care nu sunt la indemana oricui, nici chiar a multor avocati.
Cititi cu atentie hcl-ul cu pricina.
La mine, consilierii (vorba vine! vreun trepadus de-al primarului) au motivat actiunea de ,,salubrizare" (adica sa cosesti iarba/vegetatia de pe terenuri) prin lupta impotriva ambrosiei.
[ link extern ] /
Pai daca as pulveriza ierbicide pe suprafata terenului, pentru a distruge vegetatia, cred ca asta ar cauza mult mai mult mediului (sanatatii oamenilor, solului, apei freatice, etc.), Ba mai mult, o perioada de timp nu as mai putea planta nimic pe teren. Substantele chimice sunt mai putin daunatoare mediului? Deranjant e faptul ca lasam actele normative la interpretarea unor persoane neavizate, fapt ce ne creeaza neplaceri si ne cauzeaza prejudicii. Astept un raspuns care sa ma lamureasca dacă un teren, pe care se afla doar vegetatie crescuta spontan, poate fi apreciat drept un teren insalubru/nesalubrizat, în înţelesul legislatiei privind protecţia mediului. Am calatorit in localitati montane unde, in curti, cetatenii aveau vegetatie de tot felul si necosita, insa nu mai considera nimeni ca mediul este insalubru, ba dimpotriva. Va salut, cu stima.
Sa reiau, poate nu m-am exprimat destul de clar.
Nimeni nu va poate da un raspuns la ce doriti d-voastra pt. ca pur si simplu nu exista lege de ,,apreciere" a unei legi/ordonante/etc.
Eu apreciez intr-un fel un lucru, d-voastra apreciati in altfel.
Eu apreciez ca o vegetatie de cca 20cm nu constituie o problema, d-voastra sustineti ca nici la 30cm n-ar fi bai, ala de la locala vine si intocmeste actul constatator cand iarba/vegetatia are 15cm. El asa a ,,apreciat".
Iar legiuitorul, cred ca voit, a lasat agentului constatator loc de abuz, adica sa manance si gura lui o paine. Nu glumesc, uitati-va din cine e alcatuit parlamentul: hoti, escroci, intr-un cuvant puscariabili.
Alt aspect: s-a dat unor neispraviti o putere mult prea mare!
Astia de la politia locala, erau pana mai ieri niste amarati de gardieni publici care abia isi puteau silabisi numele din buletin.
Fapt real : pana mai ieri cara galeti cu mortar si azi face parte (cu tot ce presupune asta, inclusiv constatarea si sanctionarea, dar fara a avea studii de specialitate) din Biroul pt. disciplina in c-tii din cadrul primriei X :slap:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare amenda politia locala pentru teren nesalubrizat adi2203 adi2203 Buna ziua, In urma cu citiva ani am concesionat de la Primarie 500 mp de teren la marginea orasului, intr-o zona necirculata. Nu am construit nimic pe acest ... (vezi toată discuția)
Trotuarul: domeniu public sau nu? blackshaddow blackshaddow am si eu o intrebare si as dorii un mic ajutor in acest sens -trotuarul respectiv fasia de teren dintre gardul unei proprietati si bordura respectiv strada ... (vezi toată discuția)
Amenda primarie pentru intretinerea terenurilor silviu3006 silviu3006 Buna ziua...Am o problema si nu stiu cum sa ies din aceasta. Mai pe scurt, mama mea impreuna cu sora ei a mostenit dupa moartea bunicilor mei, resprectiv ... (vezi toată discuția)