avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce este neconstitutional? Pronuntarea fara citarea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce este neconstitutional? Pronuntarea fara citarea partilor in camera preliminara sau toata procedura?

ICCJ a pronuntat ca procedura de camera preliminara este neconstutitionala fara citarea partilor sau toata procedura camerei preliminare a fost declarata neconstutitionala? deci nu mai exista procedura de camera preliminara?
Aveti mai jos decizia Curtii Constitutionale

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Ianuarie 2015
Francisc Gerber, Avocat
nu pot sa descarc...(probleme la mine) va rog frumos dati-mi un raspuns scurt
va multumesc frumos
Pe scurt, Curtea Constitutionala a hotarat ca dispozitiile din Codul de procedura penala, referitoare la comunicarea exceptiilor invocate de instanta numai catre parchet , in procedura de camera preliminara, nu sunt constitutionale.
In acelasi sens, dispozitiile care reglementau pronuntarea judecatorului, in sensul ca acesta se pronunta asupra cererilor si exceptiilor invocate fara participarea procurorului si a inculpatului sunt neconstitutionale.

Prin urmare, se modifica procedura, in sensul ca in camera preliminara se vor cita atat inculpatul cat si partea civila si partea responsabila civilmente, pentru a se asigura respectarea principiilor contradictorialitatii, oralitatii si egalitatii armelor.

Ar fi bine sa cititi si decizia Curtii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Ianuarie 2015
Francisc Gerber, Avocat
deci pot sa invoc cereri si exceptii si in ziua procesului in camera preliminara? in aceasta etapa nu se citesc actiul de sesizare? daca nu ma prezint voi fi citat la primul termen cu mandat de aducere? e mai bine daca cer amanarea pentru angajare avocat sau in aceasta etapa nu se poate cere amanare?
In aceasta etapa nu prea se stie daca merge sa solicitati amanarea si poate fi destul de riscant...

Aveti un caz extrem de complicat intrucat se impune sa creati niste complicatii extrem de greu de descifrat sau pur si simplu vreti sa amanati?

Dupa pararea mea ar trebui sa existe dreptul la angajarea de avocat dar instantele pot fi destul de derutate si sa aiba alta parere...

De aceea, v-am intrebat daca vreti sa creati ceva extrem de complicat si daca se merita...intrucat daca nu se merita mai bine nu va complicati...

Adica ati vrea sa vizati o eventuala trimitere spre rejudecare si aveti sanse la prescriptie...?

Alte discuții în legătură

Impacare imposibila-persoana vatamata decedata Bencipici Bencipici Buna seara! Ám un dosar pentru inselaciune,partea vatamata a decedat in timp ce dosarul a fost la camera preliminara! Judecatorul a exprimat punctul de ... (vezi toată discuția)
Conditii de admisibilitate Bencipici Bencipici Care sunt conditiile de admisibilitate a invocarii exceptieii de neconstutitionalitate? (vezi toată discuția)
Trimis in judecata fara a fi audiat mezgageza mezgageza am primit de la judecatorie o comunicare rechizitorie cica am fost trimis in judecata pentru inselaciune si ca dosarul se afla in camera preliminara..mentin ca ... (vezi toată discuția)