avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Trimis in judecata fara a fi audiat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Trimis in judecata fara a fi audiat

am primit de la judecatorie o comunicare rechizitorie cica am fost trimis in judecata pentru inselaciune si ca dosarul se afla in camera preliminara..mentin ca am primit 2 citatii de la politie si intr adevar nu m am prezentat din cauza distantei mari....nu am fost audiat nici de politisti si nici de procuror,nici nu a fost prezentat materialul...nici partea civila nu a fost audiat cica dupa depunerea plangerii nu a mai fost gasita acasa.....este legal asa ceva sa fiu trimis in judecata fara audieri,fara prezentare material.....nu au emis mandat de aducere,comisie arogatorie..nimic

daca depun intr un dosar penal un act de impacare in faza cand dosarul este in camera preliminare ce se intampla? dosarul nu mai ajunge la faza de judecata?

termenul de 20 de zile pentru a formula cereri si exceptii cum se calculeaza? daca trimit prin posta ina 19.zi este valabila? se calculeaza de la data timiterii prin posta? (data stampilei postale)


Interventie moderator: va rog sa nu mai deschideti pentru fiecare intrebare un topic nou.Continuati pe acesta. Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Luni, 8 Decembrie 2014
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
Cel mai recent răspuns: mezgageza , utilizator 19:46, 10 Decembrie 2014
Patrascu Razvan, a scris:

Durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanţă, asa prevede c.p.p., dar este mai mult un termen de recomandare in realitate poate sa dureze mult mai mult.
ART. 346
Soluţiile
(1) Judecătorul de cameră preliminară hotărăşte prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea procurorului şi a inculpatului. Încheierea se comunică de îndată procurorului şi inculpatului.
(2) Dacă nu s-au formulat cereri şi excepţii ori nu a ridicat din oficiu excepţii, la expirarea termenelor prevăzute la art. 344 alin. (2) sau (3), judecătorul de cameră preliminară constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii.
(3) Judecătorul de cameră preliminară restituie cauza la parchet dacă:
a) rechizitoriul este neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de procuror în termenul prevăzut la art. 345 alin. (3), dacă neregularitatea atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecăţii;
b) a exclus toate probele administrate în cursul urmăririi penale;
c) procurorul solicită restituirea cauzei, în condiţiile art. 345 alin. (3), ori nu răspunde în termenul prevăzut de aceleaşi dispoziţii.
(4) În toate celelalte cazuri în care a constatat neregularităţi ale actului de sesizare, a exclus una sau mai multe probe administrate ori a sancţionat potrivit art. 280 - 282 actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii, judecătorul de cameră preliminară dispune începerea judecăţii.
(5) Probele excluse nu pot fi avute în vedere la judecata în fond a cauzei.
(6) Dacă apreciază că instanţa sesizată nu este competentă, judecătorul de cameră preliminară procedează potrivit art. 50 şi 51, care se aplică în mod corespunzător.
(7) Judecătorul de cameră preliminară care a dispus începerea judecăţii exercită funcţia de judecată în cauză.
#M2
impacarea are efecte daca intervine pana la CITIREA ACTULUI DE SESIZARE (ADICA PANA PRIMUL TERMEN)....NU E ASA?
Judecata fără citare în procesul penal a fost declarată neconstituţională

În ultimele săptămâni, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale mai multe dispoziţii din Noul cod de procedură penală care permiteau judecarea unor aspecte din cadrul procesului penal fără citarea părţilor. Prin decizia din 21 octombrie 2014, nepublicată încă, cu unanimitatea de voturi, Curtea Constituţională a apreciat că soluţia legislativă - potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra plângerii "fără participarea petentului, a procurorului şi a intimaţilor" prevăzute de art. 341 alineat 5 din Noul cod de procedură penală - este neconstituţională.
De asemenea, prin decizia din 11 noiembrie 2014, şi aceasta încă nepublicată, cu unanimitate de voturi, a admis excepţiile de neconstituţionalitate şi a constatat următoarele: soluţia legislativă cuprinsă în art. 341 alin. (10) din Codul de procedură penală, potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunţă "fără participarea procurorului şi a inculpatului", este neconstituţională; dispoziţiile art. 344 alin. (4) din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale; soluţia legislativă cuprinsă în art. 345 alin. (1) şi în art. 346 alin. (1) din Codul de procedură penală, potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunţă "fără participarea procurorului şi a inculpatului", este neconstituţională; dispoziţiile art. 347 alin. (3) raportate la cele ale art. 344 alin. (4), art. 345 alin. (1) şi art. 346 alin. (1) din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale.
Aceste decizii, adoptate cu unanimitate de voturi, ne arată faptul că niciun aspect din procesul penal nu poate fi soluţionat fără citarea părţilor pentru respectarea principiului contradictorialităţii şi pentru garantarea dreptului la apărare.
Practic, începând cu data publicării acestor decizii în Monitorul Oficial, va fi obligatorie citarea părţilor atât în cadrul plângerilor împotriva soluţiilor procurorului prin care se dispun soluţii de netrimitere în judecată, cât şi în procedura de cameră preliminară prin care se discută, în contradictoriu, eventualele vicii de procedură ale urmăririi penale.
[ link extern ]
aceste decizii cand vor fi publicate in monitorul oficial?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art.341, al.5 din ncpp Statescu Statescu Buna ziua ! In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.341 alin.(5) ... (vezi toată discuția)
Ce cai de atac am in penal impotriva incheierii de respingere a recursului cf. art. 29 (5) din legea 47/1992 eusaisapte eusaisapte Judecatorul de camera preliminara n-a motivat in fapt si de drept incheierea prin care a respins recursului cf. art. 29 (5) din Legea 47/1992, motiv pentru ... (vezi toată discuția)
Calea de atac impotriva incheierii pronuntate in procedura prevazuta de 340 cpp ionita_emil ionita_emil Speta este urmatoarea: Eu am formulat o plangere penala . O a doua persoana a formulat o plangere similara. Procurorul a dispus reunirea dosarelor Procurorul ... (vezi toată discuția)