avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Art.341, al.5 din NCPP
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Art.341, al.5 din NCPP

Buna ziua ! In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.341 alin.(5) din Codul de procedura penala si a constatat ca solutia legislativa potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra plangerii 'fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor' este neconstitutionala.
In calitate de petent am primit citatie pentru a ma prezenta in fata judecatorului de camera preliminara. CCR a reţinut că, din perspectiva exigențelor dreptului la un proces echitabil, este suficient să li se asigure părților posibilitatea participării în această etapă procesuală, judecătorul putând decide asupra finalizării procedurii în camera preliminară și fără participarea părților atâta timp cât acestea au fost legal citate. Lucrez in Anglia si nu pot sa vin acum in tara. In acest caz pot trimite un inscris prin care sa cer judecatorului judecata in lipsa ? Sau sunt si alte solutii? Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:42, 19 Ianuarie 2016
Nu este obigatoriu sa va prezentati. Obligatoriu este sa fiti citat. Puteti transmite un inscris prin care sa reiterati cele sustinute pentru a ajuta judecatorul sa isi contureze opinia. Solicitarea de "judecare in lipsa" se aplica in civil, nu in penal.
Partitiparea la judecata constituia de fapt un drept care era incalcat in mod vadit prin instituirea interdictiei participarii la judecata insa aceasta nu inseamna ca acum aveti obligatia de a va prezenta la proces.
Este vorba doar de un drept care se poate exercita sau nu in functie de cum apreciati.

Legea va confera dreptul de a va angaja avocat sau veti primi avocat din oficiu daca legea obliga instanta sa procedeze in acest fel in cazul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trimis in judecata fara a fi audiat mezgageza mezgageza am primit de la judecatorie o comunicare rechizitorie cica am fost trimis in judecata pentru inselaciune si ca dosarul se afla in camera preliminara..mentin ca ... (vezi toată discuția)
Problema citatie cezarad cezarad Am o nelamurire.O persoana a primit o citatie de la o Judecatorie prin care i se pune in vedere, citez: \\"[i]Sunteți chemat în această instanță, cameră ... (vezi toată discuția)
Calea de atac impotriva incheierii pronuntate in procedura prevazuta de 340 cpp ionita_emil ionita_emil Speta este urmatoarea: Eu am formulat o plangere penala . O a doua persoana a formulat o plangere similara. Procurorul a dispus reunirea dosarelor Procurorul ... (vezi toată discuția)