avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Problema citatie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Problema citatie

Am o nelamurire.O persoana a primit o citatie de la o Judecatorie prin care i se pune in vedere, citez: "Sunteți chemat în această instanță, cameră preliminară în calitate de intimat în dosar avand ca obeict Plângere soluții de neurmărire". De asemeni i se mai scrie în citație că în caz de neprezentare, poate fi adusă în fața instanței cu mandat de aducere. Însă în josul paginii scrie în felul următor, la rubrica alte mențiuni: ”Vă informăm că termenul de soluționare a plângerii a fost sabilit fără participare părți, până la această dată puteți depune note scrise cu privire la admisibilitatea sau temeinicia plângerii și puteți formula cereri și excepții”. Întrebarea este următoarea: acea persoană, în speță intimatul, poate rsă își angajeze un avocat care să o reprezinte oral în fața instanței? Dacă, așa cum se spune în citație, termenul de soluționare a fost stabilit FĂRĂ PARTICIPARE părți, asta înseamnă că părțile sunt obligate să NU se prezinte sau pot fi reprezentate prin avocat? Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: cezarad , utilizator 00:16, 19 August 2015
Da poate sa-si angajeze avocat care sa il reprezinte la instanta.
Conform art.93 NCPP(3)"In cursul judecatii,avocatul persoanei vatamate,al partii civile sau al partii responsabile civilmente exercita drepturile persoanei asistate,cu exceptia celor pe care aceasta le exercita personal,si dreptul de a consulta dosarul."
Cred ca citatia era una mai veche, in momentul de fata toata procedura se face in contradictoriu ca urmare a Deciziei nr. 599/2014 prin care CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 341 alin. (5) din Codul de procedură penală şi a constatat că soluţia legislativă potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra plângerii "fără participarea petentului, a procurorului şi a intimaţilor" este neconstituţională.
Multumesc mult, dle avocat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva rezolutiei nup smeagull smeagull Buna ziua, Un nebun mi-a facut o plangere penala prin primavara - vara 2013. Am dat declaratii la politie, si am primit acasa NUP-ul. Acum am vazut pe ... (vezi toată discuția)
Art. 341 al. 2 ncpp este in vigoare? cozma_mirela cozma_mirela Buna ziua! Am formulat o plangere penala impotriva cuiva. S-a dispus neinceperea urmaririi penale. Am formulat plangere impotriva solutiei. Prin ... (vezi toată discuția)
Art.341, al.5 din ncpp Statescu Statescu Buna ziua ! In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.341 alin.(5) ... (vezi toată discuția)