avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere impotriva rezolutiei NUP
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere impotriva rezolutiei NUP

Buna ziua,
Un nebun mi-a facut o plangere penala prin primavara - vara 2013. Am dat declaratii la politie, si am primit acasa NUP-ul.
Acum am vazut pe portalul tribunalului ca nebunul a contestat rezolutia procurorului si o sa avem proces, s-a fixat termen de judecata.

Intrebarile mele sunt:
1. Ne judecam dupa noul cod de procedura?
2. O sa fiu citat? (intreb pentru ca eu nu am vazut niciodata plangerea nebunului in totalitate, doar mi-a citit politistul bucati din ea)
3. Daca o sa fiu citat, cu cat timp inainte de termen trebuie sa primesc citatia + actele?
4. Este admisibila cererea mea de amanare pentru angajare avocat la primul termen?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 16:12, 19 Februarie 2014
- da, se judeca potyrivit noului cod
- plangerea se va judeca de catre judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.
- se judeca in camera de consiliu, fara participarea procurorului, petentului sau a intimatului
- Judecătorul de cameră preliminară stabileşte termenul de soluţionare, care este comunicat, împreună cu un exemplar al plângerii, procurorului şi părţilor, care pot depune note scrise cu privire la admisibilitatea ori temeinicia plângerii. Petentului i se va comunica termenul de soluţionare. Persoana care a avut în cauză calitatea de inculpat poate formula cereri şi ridica excepţii şi cu privire la legalitatea administrării probelor ori a efectuării urmăririi penale.

A se vedea art 341 Cpp
Ultima modificare: Joi, 13 Februarie 2014
Madalina Pascu, Avocat
Multumesc.
Mai am doua intrebari:
1. Inteleg ca primul termen pe care il vad ep portal.just este cel de camera preliminara, la care nu va fi nimeni citat. Inteleg corect?
2. Din cate stiu, nu am fost inculpat in cauza. Adica eu sunt cel acuzat de fapte penale, dar nu am dobandit calitatea procesuala de inculpat. In acest caz voi avea dreptul sa formulez cereri / exceptii, propun probe? (nu sunt sigur ca mi-as dori asa ceva, breu numai sa stiu daca as putea, procedural)
3. Cu cat timp inainte voi fi citat? (15 zile? 5 zile? o zi?)

Va multumesc.
ART. 341
Soluţionarea plângerii de către judecătorul de cameră preliminară
(1) După înregistrarea plângerii la instanţa competentă, aceasta se trimite în aceeaşi zi judecătorului de cameră preliminară.
(2) Judecătorul de cameră preliminară stabileşte termenul de soluţionare, care este comunicat petentului, procurorului şi părţilor, care pot depune note scrise, împreună cu un exemplar al plângerii.
(3) Procurorul, în termen de cel mult 3 zile de la primirea comunicării prevăzute la alin. (2), transmite judecătorului de cameră preliminară dosarul cauzei.
(4) În situaţia în care plângerea a fost depusă la procuror, acesta o va înainta împreună cu dosarul cauzei instanţei competente.
(5) Judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra plângerii prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea petentului, a procurorului şi a intimaţilor, putând dispune una dintre următoarele soluţii:
a) respinge plângerea, ca tardivă sau inadmisibilă, ori, după caz, ca nefondată, menţinând soluţia atacată;
b) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi trimite motivat cauza la procuror pentru a începe ori, după caz, a completa urmărirea penală;
c) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi dispune începerea judecăţii, când probele existente la dosar sunt suficiente şi legal administrate;
d) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate.
(6) Încheierea prin care a fost soluţionată plângerea este definitivă.
(7) Plângerea greşit îndreptată se trimite organului competent.

Eu i-as cere cheltuieli de judecata sa-l usture rau de tot .... (adica onorariu avocat)
Dupa mine, plangerea o sa se judece dupa vechiul cod. Dupa NCPP se judeca numai daca termenul de formulare a plangerii in instanta nu a expirat la data intrarii in vigoare a acestuia.

Alte discuții în legătură

Reclamație clasare dosar penal AlexHrt AlexHrt Bună ziua. Am avut un accident, mai exact am acroșat un pieton care s a angajat in traversarea unui drum prin loc nepermis în stare de ebrietate. Acesta în ... (vezi toată discuția)
Lntrebare citare martori Agripina1 Agripina1 daca am facut plangere in instanta impotriva ordonantei procurorului /plangere de neurmarire /netrimitere in judecata art.340 ncpp vor fi citate si partile sau ... (vezi toată discuția)
Inceperea judecății Narcisa_ Narcisa_ Parchetul a emis ordonanta de clasare, iar judecatorul de camera preliminara a desfintat ordonanta (art. 341 cpp) în vederea completării urmăririi ... (vezi toată discuția)