avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Art. 341 al. 2 NCPP este in vigoare?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Art. 341 al. 2 NCPP este in vigoare?

Buna ziua!

Am formulat o plangere penala impotriva cuiva.
S-a dispus neinceperea urmaririi penale.
Am formulat plangere impotriva solutiei.
Prin rezolutie, s-a dispus din nou neinceperea urmaririi penale.

Am formulat o plangere impotriva rezolutiei procurorului de neurmarire/netrimitere in judecata (art.340 NCPP)
Desi pana acum lucurile au fost dubioase (cel putin ptr mine si cunostintele mele juridice) acum m-au bagat total in ceata! :)

Deci am depus plangerea conform art. 340 NCPP, asa cum am aratat mai sus.
Raspunsul a fost " În temeiul art. 341 alin.6 lit. a C.p.p. respinge ca nefondate plângerile formulate de petenţii ***".

Chestia care ma baga in ceata este art. 341 NCPP al. 2 "Judecatorul de camera preliminara stabileste termenul de solutionare, care este comunicat, impreuna cu un exemplar al plangerii, procurorului si partilor, care pot depune note scrise cu privire la admisibilitatea ori temeinicia plangerii. Petentului i se va comunica termenul de solutionare. Persoana care a avut in cauza calitatea de inculpat poate formula cereri si ridica exceptii si cu privire la legalitatea administrarii probelor ori a efectuarii urmaririi penale."

Explic de ce.
Am formulat si depus plangerea conform art. 340 NCPP, dar conform art. 341 al. 2 NCPP nu am primit "un exemplar al plangerii, procurorului si partilor, care pot depune note scrise cu privire la admisibilitatea ori temeinicia plangerii".
Am primit doar un plic cu o instiintare in care scrie ca "In conformitate cu prevederile art. 341 cod procedura penala, va comunicam ca termenul de solutionare a plangerii formulate de dvs. a fost stabilit ptr data de 28 februarie 2014."
Acst plic l-am ridicat de la posta exact in data de 28, dupa ce inainte cu o zi am gasit o instiintare de la postas, cum ca am de ridicat un plic de la posta.

Pe plic pot observa stampila cu data depunerii la posta, si anume data de 25, iar pe partea cealalta este stampila cu data de 27, data la care plicul a ajuns la posta, iar eu am ridicat plicul in 28.

- Trebuia respectat art. 341 al. 2 NCPP ?
- In cazul in care ar fi trebuit respectat art. 341 al. 2 NCPP, cum as fi putut depune note scrise, avand in vedere ca am ridicat plicul de la posta in data de 28 ora 17:45, ora la care banuiesc ca deja s-a "judecat" plangerea in camera preliminara?
- Daca trebuia respectat art. 341 al. 2 NCPP, ce mai pot sa fac acum?
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2014
cozma_mirela, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 02:33, 6 Martie 2014
ce ati spus dumneavoastra se refera la instanta.adica instanta primeste copie de pe dosarul de urmarire penala si de pe plangerile facute de catre parte.INCULPATUL poate formula cereri si ridica exceptii.nu persoana vatamata:) ce note de sedinta sa mai depuneti daca dumneavoastra ati depus plangerea?in plangere trebuie explicat "of-ul " dumnneavoastra.acum nu se mai poate face nimic.

p.s. termenul de judecat v-a fost comunicat, e drept ca putin intarziat insa oricum nu puteati participa.nu se judeca in sedinta publica
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2014
Numantere Deloc, Avocat
Multumesc pentru raspuns, dar nu ma satisface.

Scrie asa "Judecatorul de camera preliminara stabileste termenul de solutionare, care este comunicat, impreuna cu un exemplar al plangerii, procurorului si partilor, care pot depune note scrise cu privire la admisibilitatea ori temeinicia plangerii"

Are rost sa mai definim care sunt partile dintr-un dosar/proces ?
Sunt parte sau nu?
Nu conteaza ce note de sedinta as mai fi putut depune. As putea invoca 1 milion de motive.
Conteaza textul de lege, care dupa parerea mea, este in limba romana, si care indica cuvantul "partile". Ori atata timp cat e in limba romana si e CLAR ca scrie partile, pe ce baza e interpretat dupa bunul plac al unora.
Sunt parte in dosar? DA.
Scrie ca trebuie comunicat partilor? DA.

Alte pareri?

p.s. Imi cer scuze ca nu ma multumeste raspunsul dumneavoastra, cunosc faptul ca unii interpreteaza textele de lege, dar eu o interpretez conform foneticii, gramaticii, semnelor de punctuatie, contextului, etc, a limbii romane. Scrie "partile", iar eu conform limbii romane, prin cuvantul "partile", ma includ si pe mine, ca parte, si anume, parte vatamata.

EDIT: Cineva mi-a spus ca nu are rost sa mai primesc o copie a plangerii, din moment ce chiar eu am redactat-o si am depus-o.
Sincer, are dreptate intr-o oarecare masura, dar din moment ce asa zice textul de lege, si anume ca trebuie sa primesc o copie, atunci ar trebui sa o primesc. In imensa lui intelepciune, legiuitorul o fi avut un motiv pentru care a redactat asa textul de lege, motiv care pe moment mie imi scapa.

De asemenea conform textului "stabileste termenul de solutionare, care este comunicat, impreuna cu un exemplar al plangerii, procurorului si partilor, care pot depune note scrise" posibil prin aceasta comunicare, judecatorul de camera preliminara sa aduca la cunostinta petentului ca poate depune note scrise.

E cumva ca la civil, cand primesti hartia de regulazirare, unde ti se aduce la cunostinta ca poti face cutare si cutare lucru.
Asa si aici, iti trimite o copie, iar ca nota de subsol sau incheiere, sa te anunte ceva de genul "Conform art. 341 al. 2 NCPP, puteti depune note scrise".
Simplu, nu?

Inca un EDIT:
"Judecatorul de camera preliminara stabileste termenul de solutionare, care este comunicat, impreuna cu un exemplar al plangerii, procurorului si partilor".
"Partilor" e la plural.
Ori, avem asa:
- judecatorul insusi, care de altfel are indatorirea sa comunice partilor
- procurorul care e specificat prin "procurorului si partilor"
- mai raman partile, care fiind la plural, inseamna partea vatamata, deci petentul, si faptuitorul. Deci cel putin aceste 2 parti, in cazul in care nu-s mai multi petenti si faptuitori. Este "partilor", plural.

Deci, alte opinii?
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2014
cozma_mirela, utilizator
Este asa cum ziceti.
Si eu am o plangere si e posibil sa fi fost prima dar inca nu s-a judecat.
Deocamdata nici eu nu am nicio informatie in afara de termen care s-a fixat la insistentele mele ca nu se fixa...
Nu am primit nicio comunicare.
Doar parchetul mi-a comunicat raspunsul prim-procurorului la plangere dupa ce s-a fixat termen la instanta ca nu raspundea deloc...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva rezolutiei nup smeagull smeagull Buna ziua, Un nebun mi-a facut o plangere penala prin primavara - vara 2013. Am dat declaratii la politie, si am primit acasa NUP-ul. Acum am vazut pe ... (vezi toată discuția)
Daca intr-un dosar penal clasat au aparut probe noi judecătorul ... Alina Avila Alina Avila Daca intr-un dosar penal clasat au aparut probe noi judecătorul din camera preliminara le i-a in considerare ? Sau judeca doar legalitate probelor ... (vezi toată discuția)
S-a schimbat procedura? Just-drept Just-drept Am facut plangere impotriva unei ord. de NUP data de Parchet, plangerea fiind depusa la instanta conf. art. 340 cpp. Am primit de curand o citatie prin care ... (vezi toată discuția)