avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Despre pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Despre pensionare

Buna ziua. Sotia mea s-a nascut in februarie 1962 are 12 ani de grupa 2 procent 100% si vechime totala 34 de ani. Cand poate iesi la pensie ? Daca iese la pensie anticipata mai poate activa in Asociatia familiala in care lucreaza acum ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:08, 11 Ianuarie 2015
1. Pentru o femeie nascuta in februarie 1962 varsta standard de pensionare ested e 62 de ani si 2 luni, stagiul complet de cotizare este de 32 de ai si 6 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei 12 ani lucrati in gr. a II-a de munca (in procent de 100%):
- se reduce varsta standard de pensionare cu 2 ani si 6 luni (62/2 - 2/6 = 59 de ani si 8 luni);
- se adauga la stagiul de cotizare 3 ani si 6 luni (34/0 + 3/6 = 37 de ani si 6 luni).

3. Poate solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 59 de ani si 8 luni, in octombrie 2021;
- pensie anticipata partiala, la 57 de ani si 2 luni, in aprilie 2019.

4. - Un beneficiar al pensiei anticipate partiala poate cumula pensia cu venituri din intreprindere familiala daca realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic pana in echivalentul a 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
- Pentru anul 2015 acest castig salarial mediu brut este de 2415 lei.
- Cititi si pe:
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie Vasile_1962 Vasile_1962 Sunt nascut la 21 iulie 1962, am o vechime de 27,8 luni grupa unu apoi conditii speciale cu un venit mediu brut de 900 mil anual! As putea afla cu aproximatie ... (vezi toată discuția)
Pensie georgiana92 georgiana92 Buna seara, as vrea sa stiu daca are sanse sa iese la pensie sau la pensie anticipata maicamea anul acesta. Ea are 35 de ani lucrati, dintre care 20 de ani ... (vezi toată discuția)
Pensionare - ultima lege, ultima modificare. getad getad Nascuta in iulie 1962, am in gr a II -a 15 ani din cei 32,6 lucrati in total. M-ar interesa pensionarea anticipata si cea pt limita de varsta. Va multumesc! (vezi toată discuția)