avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare cumparare

mama ia vandut casa fetei. Mama are act de succesiune de pe urma sotului in care cei doi copii renunta la drepturi in favoarea mamei . este un act de vanzare cumparare doar cu o singura clauza, habitat viager. celalalt copil al mamei poate ataca acel contract si in ce conditii?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 22:03, 11 Ianuarie 2015
La deces poate sa ceara reducțiunea liberalităților excesive deoarece art 1091 alin 4 Cod Civil prezuma ca orice înstrăinare cu titlu oneros si cu clauză de habitație uz uzufruct intretinertre făcută către un descendent se prezuma a fi donație. In plus daca in acel contract prețul nu a fost plătit si nu se poate demonstra ca a fost plătit este donație si supusă reducțiunii pt cota de rezerva succesorala ce i se incalca celuilalt copil.
in contractul de vanzare cumparare este specificat pretul vanzarii si achitarea in intregime anterior datei autentificarii contractului.
cum pot demonstra achitarea sumei. imi trebuie alt document in afara de contract?
Era bine sa fie un transfer bancar.....este greu de dovedit ca s a dat un preț in plus operează si acea prezumție de donatie de la 1091 CCivil.
o chitanta de mana intre parti nu poate fi valabila?
Nu. Aveți contractul nucă trebuie chitanță de mana.

Alte discuții în legătură

Dezmostenire TB1 TB1 Am fost plecat din tara,si in perioada asta ma dezmostenit propriul meu copil,convinginduse pe mama mea sa transcrie apartamentul pe numele ei.Daca mai pot ... (vezi toată discuția)
Act de vânzare cumpărare intre mine și părintii mei andru1973 andru1973 Buna ziua,am și eu o întrebare ,casa părinților mei (apartament)mi sa făcut act de vânzare cumpărare (în anul 2004)cu clauza cum spune în ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu unul dintre copii mari2015 mari2015 Am nelamurirea ca , am incheiat cu parintii un contract de vanzare-cumparare si acum citind mai atent, am vazut ca este stipulat pe langa multe altele sii art ... (vezi toată discuția)