avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cotizare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cotizare pensie

Buna ziua,

As vrea sa stiu are este procedura de cotizare la sistemul de pensii. Mama mea nu mai lucreaza de 10 ani, are doar 11 ani de munca si vreau sa platesc pentru ea la pensii. Cum se procedeaza? ce acte trebuiesc? cat se plateste si unde? exista vreo modalitate de a se afla cat ani efectiv are de munca? ca a mai avut si intrerupere.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: bellefille , utilizator 18:17, 12 Ianuarie 2015
Sa mearga de urgenta la casa de pensii de care apartine cu domiciuliul (cu o copie dupa buletin si un dosar de incopciat), va incheia un contract si apoi va plati 221 lei lunar (asta e valoarea pentru lunile din 2015), pana pe 25 a lunii urmatoare celeia pentru care face plata.
1. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 26,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 845 lei, iar nivelul maxim de 12.075 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 845 lei veti plati 222 lei lunar.

2. Sa mearga la Casa de Pensii cu o copie dupa actul de identitate (+ originalul) si sa incheie contractul de asigurare sociala.

3. - Poate solicita de la Casa de Pensii o adeverinta cu stagiul de cotizare.
- Cei 11 ani lucrati ar trebui sa fie inregistrati in carnetul de munca al mamei dvs.
Daca o persoana de gen feminin,pensionata medical gr III ,in 2009,avea la data pensionarii medicale o vechime de 27 ani si 4 luni.+ 1 an somaj,si va implinii varsta de pensionare definitiva in aprilie 2015,nu are stagiul complet de cotizare de 30 de ani,poate sa-l completeze in acelasi mod pe care l-ati indicat in cazul mamei colegei noastre de forum?Nu stiu daca perioada de pensionare medicala completeaza diferenta pana la 30 de ani si 1 luna in cazul meu.Va multumesc.
bellefille:

1. Poate sa incheie un contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.

2. In cazul persoanei de care vorbiti perioada de pensie de invaliditate (medicala) este asimilata stagiului de cotizare la pensie si se ia in calcul la pensia pentru limita de varsta.
Am inteles,va multumesc,va asigur de toata consideratia mea , va doresc un an nou cat se poate de linistit si ...s-auzim chiar si de bine, ca de rau am auzit destul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala acdo acdo Ma aflu in situatia de a ma putea pensiona anticipat partial anul viitor in luna martie, insa la stagiul complet de cotizare imi lipseste 1 an si 8 luni. As ... (vezi toată discuția)
Asigurare pensie persoana fara venit marcel123 marcel123 O persoana poate plati pentru pensie daca nu lucreaza ? (vezi toată discuția)
Ani cotizare pensie Melania_Balint Melania_Balint Buna seara! Mama mea are varsta de 62 ani si un stagiu de cotizare de 11 ani, 11 luni si 27 zile. Are dreptul sa primeasca pensie? Va multumesc! (vezi toată discuția)