avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Inselaciune savarsita de un cetatean strain
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Inselaciune savarsita de un cetatean strain

Buna ziua. In urma cu 2 luni am fost victima unei infractiunii de inselaciune. Autorul este cetatean nigerian, cu domiciliul in Romania de cca 10 ani. Anul trecut in luna iunie mi-a solicitat un imprumut pentru ca trebuia sa se duca acasa, in Nigeria, la nunta unuia din fratii lui si pentru a demara o afacere de import/export. Firma o infiintase la inceputul anului 2014, mi-a propus sa devin partener - am refuzat. Odata ajuns in Nigeria a inceput sa comunice foarte des cu mine, atat telefonic cat si online. Mi-a spus ca a vandut un teren si cu banii obtinuti a cumparat cacao si caju, produse pe care urma sa le trimita in Romania. La inceputul lunii septembrie a plecat in Ghana, urmand sa achizioneze si de acolo alte produse care urmau sa fie exportate in Romania. Dupa aproximativ 2 saptamani a inceput sa se planga ca nu mai are bani, ca a investit toti banii pe care-i avea si nu mai are cu ce sa plateasca transportul acelor bunuri in Romania. Ca sa concluzionez, dupa multe rugaminti si promisiuni, in data de 12.11.2014 i-am trimis suma de 2500 euro. Incepand cu acel moment, in mod gradul a incetat comunicarea cu mine, mi-a mai trimis cateva mesaje in urmatoarele 3-4 zile, si apoi a disparut. Comunicarea a avut loc pe aplicatia WhatsApp, tot ceea ce a spus este acolo. Printre altele ca imediat ce va ajunge in Nigeria va vinde un al teren si-mi va inapoia banii cand va reveni in Romania la inceputul lunii decembrie. M-a contactat dupa cca 2 saptamani, spunand ca a fost bolnav si imi cerea sa-i trimit bani sa se intoarca in Romania! Refuzul meu si faptul ca i-am spus ca m-a escrocat l-a scos din minti si a inceput sa-mi trimita mesaje grosolane. In urma cu aprox 2 saptamani am fost contactata de una din surorile lui care dorea sa afle unde se afla individul cu pricina, pentru ca fusese contactata la randul ei de cineva din Romania care-i spusese ca este grav bolnav, spitalizat, si ca nu stie ce sa faca cu el. I-am spus ca in ziua respectiva primisem un email de la el in care spunea ca este in Nigeria. Am verificat si am aflat ca este in Romania. Nu vrea ca eu sa stiu ca se afla in Romania pentru ca stie ce a facut si care ar putea fi consecintele. Intrebarea mea este: care sunt pasii pe care trebuie sa-i fac pentru ca acest individ sa raspunda in fata legii? Nu stiu unde locuieste in prezent, dar stiu adresa pe care o avea in CI. Multmesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 02:02, 13 Ianuarie 2015
Fapta lui ar putea sa nu constiuie infractiune insa puteti incerca o plangere penala.
Despre ce suma este vorba?
Este vorba in total despre 4500 euro, 1500 imprumut pentru cheltuieli legate de plecarea din Romania in Nigeria, 500 euro + 2500 euro cand se afla in Ghana. Dar cum se poate proba ca a fost inselaciune, pentru ca e clar inselaciune?
Depuneti plangere la politie.
Daca nu vor sa va primeasca plangerea aveti dreptul de a merge cu avocat la politie si sa va redacteze avocatul plangerea penala.Pentru organul de politie este mult mai usor asa si ar fi si mai avantajos pentru dvs. intrucat avocatul isi poate bate capul sa o incadreze ca fiind infractiunea de inselaciune.
Insa, va repet ca nu pare sa se poata dovedi o inselaciune...
Daca plangerea este facuta in mod defectuos este foarte probabil sa nu mai aveti nicio sansa dupa aceea.

Este posibil ca individul sa fi inselat mai multe persoane.
Trebuie analizate mai multe aspecte de catre politie.
sunt convins ca politia stie unde sa incadreze fapta .
am vazut constituit dosar pentru inselaciune in aproximativ aceleasi coditii.
unii ar fi tentati sa mearga pe abuz de incredere dar mie nu mi se pare asa ceva.
oricum trebuia sa va dea de gandit faptul ca vrea sa devina mare patron dar nu are bani de drum. mai mult sa aiba si nesimtirea sa ceara bani si pentru intoarcerea in romania in conditiile in care v-a comunicat ca a vandut un teren.
ati fost cam naiva.
Pentru ca politia sa poata incadra fapta in astfel de cazuri redactarea plangerii este esentiala.
Daca din redactare nu rezulta clar comiterea unei infractiuni nici nu se mai fac cercetari.

De regula in astfel de cazuri este extremnde greu de dovedit infractiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenintare? santaj? ce este mai exact? MgdB25 MgdB25 Am vorbit acum 3 saptamani cu un tip. Mi a oferit niste bani de bunavoie. La urmatoarea intalnire a vrut un contact sexual si l am refuzat si mi a cerut banii ... (vezi toată discuția)
Lnselaciune sau contract civil leorot leorot Buna ziua, Acum 50 de zile am incheiat un contract intre mine ca persoana fizica si un individ care spunea ca are firma, dar care in contract s-a trecut cu ... (vezi toată discuția)
Banca ghana - inselaciune stefan2012 stefan2012 aseara am primit un mesaj pe skype de la un domn pe nume frank din ghana ca a zis urmatoarele:How are you today? My name is Mr. frank akrofi, I am regional ... (vezi toată discuția)