avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... lnselaciune sau contract civil
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

lnselaciune sau contract civil

Buna ziua,

Acum 50 de zile am incheiat un contract intre mine ca persoana fizica si un individ care spunea ca are firma, dar care in contract s-a trecut cu datele sale personale, de persoana fizica. Obiectul contractului a fost ridicarea unei constructii. Termenul de incepere a lucrarilor a fost la o saptamana de la redactare, iar in cazul in care acesta nu incepea lucrarea se obliga sa returneze dublul arvunei, adica 4000 de lei. A incasat arvuna de 2000 de lei si dus a fost, nici macar nu a mai raspuns la telefon.

Are antecedente penale, a facut puscarie. In momentul in care i-am dat banii nu stiam asta.

Intrebare: este inselaciune sau nu ? Sa merg la politie sau sa il actionez direct in judecata ? Pentru politie, trebuie sa ma incadrez in termenul de prescriptie de 3 luni pentru depunerea plangerii ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:56, 5 Octombrie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc pentru raspuns. Totusi, individul are un pfa, pe care mi l-a aratat pe internet ca exista, cu numele lui. A spus ca nu are la el actele pfa-ului, dar sa facem pe numele lui ca totuna este. Am expus cazul unui ofiter de cercetari penale si unui procuror, iar ambii s-au pronuntat ca nu ar fi inselaciune, ci o cauza civila - nerespectarea unui contract.

Sunt in dubiu... pe cine sa cred ?
Sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune.

Puteti depune o plangere penala, in acest sens.


Plangerea nu este una prealabila, ce se depune in termen de 3 luni de zile de la data savarsirii infractiunii.


In cazul infractiunii incriminate de art. 244 din Codul penal este incidenta impacarea partilor.


Impacarea partilor reprezinta o cauza de inlaturare a raspunderii penale, incidenta pana la citirea actului de sesizare si de inculpare.

Impacarea partilor este una totala, definitiva si neconditionata.


Odata exprimata manifestarea de vointa in acest sens, ea nu poate fi retractata.


Impacarea partilor stinge actiunea civila, alaturata celei penale.


Cauza de inlaturare a raspunderii penale este una personala , poate avea loc cu privire la unele dintre partile litigante.


Manifestarea de vointa poate fi realizata in fata instantei de judecata, prin declaratii, ori in fata notarului public, prin declaratii autentice.


Succes.

Ultima modificare: Luni, 3 Octombrie 2016
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
~ Conținut șters la cerere ~
Vreau sa fie speriat suficient de tare incat sa imi dea banii inapoi de bunavoie si nesilit de lege.

Alte discuții în legătură

Dupa cat timp de la fapta de inselaciune pot depune plangere penala ferdinand1 ferdinand1 Buna ziua, In urma unei infractiuni de inselaciune am \"reusit\" sa imprumut un \"prieten\" cu o suma importanta de bani. Intamplarea a avut loc in trecut, ... (vezi toată discuția)
Furt - se poate retrage plangerea? alex alex alex alex Buna ziua,va rog sa ma sfatuiti intr-o problema . Am o plangere prealabila la politie pentru furt.Am vorbit cu persoana care mi-a depus plangerea si ne-am ... (vezi toată discuția)
Cazare neplatita, ce infractiune este? Canon01 Canon01 daca o persoana se cazeaza la un hotel si la plecare nu plateste cazarea savarseste vreo infractiune? (vezi toată discuția)