Acum 50 de zile am incheiat un contract intre mine ca persoana fizica si un individ care spunea ca are firma, dar care in contract s-a trecut cu datele sale personale, de persoana fizica. Obiectul contractului a fost ridicarea unei constructii. Termenul de incepere a lucrarilor a fost la o saptamana de la redactare, iar in cazul in care acesta nu incepea lucrarea se obliga sa returneze dublul arvunei, adica 4000 de lei. A incasat arvuna de 2000 de lei si dus a fost, nici macar nu a mai raspuns la telefon.
Are antecedente penale, a facut puscarie. In momentul in care i-am dat banii nu stiam asta.
Intrebare: este inselaciune sau nu ? Sa merg la politie sau sa il actionez direct in judecata ? Pentru politie, trebuie sa ma incadrez in termenul de prescriptie de 3 luni pentru depunerea plangerii ?
@trandafir : a postat anunt pe olx, pentru prestari servicii de construire, cu toate ca nici vorba sa faca parte dintr-o echipa de constructori. Are si in prezent acel anunt si altele asemanatoare, cu alte numere de telefon. Asta ma face sa cred ca omul si-a facut o adevarata pasiune din a da tepe pe tema asta.
@birou: am contactat un avocat care a spus ca nu este inselaciune. Voi cauta in continuare un avocat care sa poata argumenta inselaciunea.
Am inteles. @leorot - daca a postat pe olx si daca a mai dat si alte țepe si daca se constata si se dovedeste ca a avut intentia (care poate fi doar directa) sa obtina un folos material injust, atunci fapta poate fi calificata înselaciune dpdv penal.
Nu trebuie sa va faceti un target din a cauta un avocat care sa va zica ca este înselaciune, caci in primul rand, încadrarea faptei o face organul judiciar si nu avocatul.
( avocatul poate doar sa emita o opinie juridca )
In consecinta, este indicat sa depuneti o plangere (pentru ca este foarte posibil sa mai fie si alte plangeri pentru aceeasi persoana țepara), insa nu trebuie sa va asteptati 100% ca se va solutiona favorabil dvs. Urmand ca, daca plangerea se claseaza, să vă indreptati in instanta civila, pe temeiul raspunderii contractuale.
Parerea mea este ca la asta se rezuma toata povestea.
( a nu se intelege ca dezavuez opiniile exprimate in discutia initiata de dvs. )
Exact acestea sunt si concluziile mele. Multumesc tuturor pentru timpul si ajutorul acordat si sper ca informatiile din acest topic sa le fie de folos si celor 700 de oameni care l-au citit.
E foarte posibil sa nu fie inselaciune...asa cum ziceam si eu...
Poate sa fie insa si inselaciune...
Nu e vorba de organul judiciar sau de avocat ca sunt egali...zic eu...ca nu au cum sa fie altfel...
Probele decid si eventuala lor interpretare...si aici e taramul unde se analizeaza daca este sau nu vorba de o infractiune...
Si tot aici depinde in egala masura si de organul judiciar si de avocat...ca practic sunt egali...
Nu au cum sa nu fie egali...ca legea e doar una...
Daca exista divergente de opinii...intre organul de urmarire penala si avocat...decide instanta...
Cam asa ar fi conform legii...
Este falsa ideea ca organul de urmarire are dreptate in toate cazurile.
Daca ar fi asa s-ar desfiinta instanta ca ar fi fara sens sa se mai judece ceva...