Acum 50 de zile am incheiat un contract intre mine ca persoana fizica si un individ care spunea ca are firma, dar care in contract s-a trecut cu datele sale personale, de persoana fizica. Obiectul contractului a fost ridicarea unei constructii. Termenul de incepere a lucrarilor a fost la o saptamana de la redactare, iar in cazul in care acesta nu incepea lucrarea se obliga sa returneze dublul arvunei, adica 4000 de lei. A incasat arvuna de 2000 de lei si dus a fost, nici macar nu a mai raspuns la telefon.
Are antecedente penale, a facut puscarie. In momentul in care i-am dat banii nu stiam asta.
Intrebare: este inselaciune sau nu ? Sa merg la politie sau sa il actionez direct in judecata ? Pentru politie, trebuie sa ma incadrez in termenul de prescriptie de 3 luni pentru depunerea plangerii ?
Plangerea penala oricum o fac, din motive personale prefer sa o fac in decembrie. In ceea ce priveste o actiune in civil, astfel de indivizi nu au nimic pe numele lor, tocmai de aceea isi permit sa dea astfel de tepe. Nu imi fac iluzii ca voi obtine ceva in civil, speranta mea este ca in penal sa se sperie si sa incerce sa nu riste o noua condamnare, avand in vedere ca se poate impaca prin returnarea banilor obtinuti prin inselaciune.
In noul cod penal nu a mai fost preluata infractiunea de Inselaciune in conventii prin care ca era incriminata inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate.
Probabil ca organele de cercetare consultate de catre dvs. au considerat ca nu ati fost indus in eroare prin manopere dolosive apte de a va mentine in eroare, deoarece atunci cand ati semnat contractul cu o persoana fizica, acesta va adus la cunostinta ca are si un PFA, care chiar exista. In conditiile acestea trebuie sa stiti ca simplul refuz de neindeplinire a conditiilor contractuale asumate de persoana mentionata de catre dvs. nu atrage incidenta legii penale, ci competenta instantei civile.
Fireste ca puteti depune plangerea penala, de recomandat redactata de un avocat ca sa fie motivata cat mai bine in privinta caracterului determinat al erorii in care v-ati aflat, in speranta ca veti primi solutia dorita.